Do’s & don’ts na de race

Een wedstrijd stopt eigenlijk niet zodra je de aankomst bereikt. Dan begint de herstelfase. Met deze tips recupereer je optimaal en haal je op de eerstvolgende training sneller opnieuw je niveau met het oog op een volgende wedstrijd.

Na de inspanning zetten veel lopers zich meteen neer om hun benen te laten ‘rusten’. Maar je benen hebben dan net nood aan wat extra beweging om af te koelen en opgebouwd melkzuur van de race uit je lichaam af te voeren. Tijdens intensieve inspanningen kunnen spierscheurtjes ontstaan die pijn veroorzaken. Dankzij de juiste hersteltechnieken dichten de scheurtjes en ervaar je nadien minder stijve spieren. Probeer, afhankelijk van je conditie en vermoeidheid, 10 tot 15 minuten uit te lopen. Om de cooling-down af te ronden, blijf je nadien best nog een halfuurtje rechtstaan.

Eens thuis, mag je de afkoeling het best letterlijk nemen. Veel (professionele) lopers zweren bij een ‘ijsbad’ om de recuperatie te versnellen. Door de koude trekken bloedvaten samen en remmen ontstekingen af. Geen ijsbeer? Geen paniek: je benen 15 minuten in een koud (8 tot 15°C) bad leggen of afwisselend met koud en warm water douchen, helpt ook.

In ons septembernummer (nu in de winkel) lees je het volledige artikel met meer tips. Je leest het hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.