Dit weinige aantal minuten moet je per week lopen om langer te leven

Tegenwoordig heeft iedereen het druk, druk, druk. Vaak ook te druk om te lopen. Nochtans moet je niet veel lopen om je levensduur te verhogen.

In tijden waarin mensen zelfs tijdens de vakantieperiode klagen over ’te druk’ herinneren we je graag aan een studie van Duck-chul Lee. De bewegingswetenschapper aan de Iowa State University (VS) analyseerde gedurende vijftien jaar de gegevens van 60.000 mensen die gemiddeld 44 jaar waren. Zijn conclusie? Wie 5 dagen per week zo’n 5 tot 10 minuten loopt, verhoogt zijn levensduur. Meer lopen, levert volgens de man helaas geen extra levensjaren op.

Werkwijze

Lee kwam tot die vaststelling toen hij zich verdiepte in de gegevens van een kwart van zijn doelgroep: de mensen die regelmatig liepen. Daaruit bleek dat degenen die wekelijks 51 minuten of minder liepen evenveel positieve effecten hadden op hun levensduur (45 procent minder kans op hart-en-vaatziekten, bijvoorbeeld) als de mensen die langer de loopschoenen aanhadden.

Wie zich helemaal wil verdiepen in deze studie, kan terecht bij onderstaande link.

Nieuwe studie

Toch kan het geen kwaad om langer te bewegen. Deze week stonden de gegevens van een grootschalig onderzoek onder ruim een miljoen westerlingen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De thema’s daarbij waren zitduur, sterftekans en tv-kijken. De onderzoekers concludeerden dat we te veel stilzitten (“het is het nieuwe roken”) en dat bijvoorbeeld drie uur per dag tv-kijken of acht uur per dag bureauwerk de kans op voortijdig overlijden met zo’n 40 procent doen toenemen.

De oplossing volgens de onderzoekers? Een dag zittend werk compenseren door een uur te bewegen. Je hoeft niet te lopen, een stevige wandeling volstaat.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?