Dit voedingspatroon verhoogt het risico op botbreuken

Minder of geen vlees eten wordt steeds populairder. Een recente studie toont echter aan dat veganisten, vegetariërs en pescotariërs wellicht een groter risico hebben op botbreuken dan zij die wel vlees eten.
Het onderzoek, dat al loopt sinds 1993, vergeleek het blessurerisico van veganisten, vegetariërs en pescotariërs met dat van omnivoren. Uit de resultaten blijkt dat zij die geen vlees eten een veel groter risico lopen op breuken, en dat veganisten ook vaker de heup, benen of wervels breken. Veganisten zouden zo 43% meer kans lopen op botbreuken. 
De rol van BMI 
Hoewel er een sterke correlatie is tussen het bannen van vlees en botbreuken, geven de onderzoekers aan dat een vleesarm dieet niet per se de boosdoener is. Zo bleek ook de BMI een rol te spelen: vegetariërs en veganisten hebben over het algemeen een lager BMI dan vleeseters en eerdere studies toonden al een negatief verband aan tussen BMI en bepaalde breuken. Die bevinding suggereert dat de deelnemers met een gezond gewicht en die een plantaardig dieet volgden, hun risico op breuken lager was dan zij met ondergewicht.
Gezond en sterk zonder vlees? 
Uit de resultaten blijkt ook dat veganisten en vegetariërs significant lagere calciumniveaus en een lagere eiwitinname hadden dan vleeseters. Calcium is een cruciale component van je botten en van vitaal belang om botziektes als osteoporose tegen te gaan. Ook eiwitten spelen een rol in de botgezondheid, omdat ze de calciumopname en de productie van insulineachtige groeifactoren stimuleren, stoffen die bijdragen aan een betere botgroei. Meer onderzoek naar het verband tussen een vleesarm dieet en botbreuken is dus nodig. 
Wil je als loper minder of geen vlees eten, is dat zeker mogelijk. Laat je daarin adviseren door een diëtist(e) om mogelijke voedingstekorten te vermijden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?