Dit is het beste dieet van 2021

U.S News & World Report rangschikten de beste diëten op basis van onder meer hun haalbaarheid, korte- en langetermijn effect op het gewichtsverlies en de gezondheidsbevorderende eigenschappen van een bepaald voedingspatroon.

U.S. News werkte voor een elfde keer samen met een panel van voedingsdeskundigen om duidelijkheid te scheppen in de ontelbare diëten die er vandaag de dag bestaan. ‘Best Diets’ levert bewijsmateriaal en feiten en kon zo 39 diëten rangschikken op basis van zeven categorieën, waaronder de haalbaarheid (hoe makkelijk een dieet te volgen is), het korte- en langetermijneffect op het gewichtsverlies en het preventieve en gezondheidsbevorderende effect op ziektes, zoals diabetes en de hartgezondheid. Voor het vierde jaar op rij prijkt het mediterrane voedingspatroon bovenaan de lijst. Het DASH en flexitarisch dieet bekleden plek 2 en 3.

De experts zijn niet verrast door de resultaten, omdat deze drie diëten gemeenschappelijke kenmerken delen: ze zijn makkelijk om te volgen en focussen op wat we wél mogen eten, in tegenstelling tot diëten die zeggen wat we net níet mogen eten.

1. Mediterrane dieet

Het meditterane voedingspatroon wordt door verschillende studies gelinkt aan een verminderd ziekterisico en focust sterk op voedingsmiddelen die gezond zijn voor je hart. Het adviseert om veel plantaardige voedingsmiddelen te nuttigen en voedingsmiddelen met veel ‘slechte’ cholesterol zoveel mogelijk te vermijden.

Met dit dieet ruil je boter bijvoorbeeld in voor gezond vetten als olijfolie, gebruik je meer kruiden in plaats van zout en kies je meer voor vis en gevogelte dan voor rood vlees. Bij het meditterane dieet hoef je geen kilocalorieën te tellen of strenge regels te volgen. Het adviseert om veel vers fruit en verse groenten, peulvruchten en noten te nuttigen, aangevuld met een matige consumptie van vis en schaaldieren.

2. DASH-dieet

Het DASH dieet staat op een gedeelde tweede plek met het flexitarish dieet in de lijst van ‘beste dieet voor je algemene gezondheid’, en zelfs op de eerste plek in de categorie ‘beste dieet voor de hartgezondheid’. Het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is dan ook specifiek ontwikkeld om de hartgezondheid te verbeteren.

De focus ligt op de consumptie van voedingsmiddelen met een laag zoutgehalte. Studies hebben aangetoond dat DASH effectief is in het verminderen van slechte LDL-cholesterol en het verlagen van de bloeddruk. De focus bij DASH ligt op voedingsmiddelen zoals granen, vlees, gevogelte, vis en fruit & groenten. Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, of een hoog suiker- en verzadigd vetgehalte zijn te vermijden.

3. Flexitarisch dieet

Het flexitarisch dieet, dat een mildere vorm is van vegetarisme, deelt plek 2 met het DASH-dieet. Het dieet werd voor het eerst beschreven in 2009 door diëtiste Dawn Jackson Blatner, die stelde dat je vlees of vis niet volledig hoefde te bannen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van een overwegend vegetarisch voedingspatroon.

De consumptie van vlees en vis wordt dus niet per se afgeraden, maar moet wel beperkt worden. Het dieet legt dan ook de focus op plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten, tofu, noten en zaden. Door meer plantaardige voedingsmiddelen en minder vlees te nuttigen, zouden zij die dit voedingspatroon volgen, niet enkel gewicht verliezen, maar ook hun algemene gezondheid bevorderen.

Het WW dieet (4), Mayo Clinic dieet (5) en MIND dieet (5) scoren ook hoog in de lijst. Meer info over het rapport vind je hier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.