Bewezen: dit is het beste dieet tegen buikvet

Een langlopend onderzoek toont aan dat het volgen van dit voedingspatroon het effectiefst is om van dat buikje af te geraken ...

Zo’n 90% van ons totale lichaamsvet zit onderhuids, ook wel het subcutaan vet genoemd. De overige 10% is het abdominale of viscerale vet. Een teveel aan dit laatste is gevaarlijk, omdat het zich rond je vitale organen als de lever, alvleesklier en het hart bevindt. Het verhoogt de kans op verschillende ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende types kanker.

Het is dus belangrijk om dit ongezonde vet te beperken en kwijt te geraken. Maar welk dieet kan je hier nu het best bij helpen? Een vraag die wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit van Negev beantwoordden aan de hand van een uitgebreid onderzoek bij 278 zwaarlijvige personen.

Voor de langlopende studie van 18 maanden volgde de ene helft van de deelnemers een koolhydraatarm dieet, de andere helft het mediterrane dieet gedurende 18 maanden. De deelnemers ondergingen voor en na het onderzoek een full-body MRI-scan, terwijl het proces van gewichtsverlies tijdens de studie nauwlettend in de gaten werd gehouden.

25% minder buikvet

Wat bleek? De resultaten van de studie tonen aan dat beide diëten effectief zijn bij het verminderen van het totale lichaamsgewicht, maar dat het mediterrane dieet veel doeltreffender was bij het verliezen van visceraal vet. De groep die het mediterrane dieet volgde, kende een gemiddelde afname van het vet rond het hart van 11%, een afname van het buikvet met 25% én een afname van het vet rond de lever met maar liefst 30%. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat dit voedingspatroon niet enkel goed is voor je buikje, maar je ook helpt beschermen tegen hartziekten en diabetes.

Dit staat op je gezonde menu

Het mediterrane dieet is afkomstig uit Zuid-Europese landen, zoals Italië, Spanje en Griekenland. Inwoners hier consumeren veel gezonde vetten (olijfolie, vis), volkoren granen, peulvruchten en een verscheidenheid aan groenten en fruit. In deze Zuiderse landen beperken ze vaak de consumptie van rood vlees en eten ze minder bewerkte producten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?