Deze 3 fruitsoorten helpen je beter slapen

Bepaalde vruchten kunnen je helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren, en bijgevolg ook je loopprestatie. Zo suggereren slaapexperten om zure kersen, kiwi’s en bananen te eten om je nachtrust te verbeteren. 

Zo stelt wetenschappelijk onderzoek vast dat de consumptie van zurekersensap helpt om sneller in slaap te vallen, meer te slapen en minder vaak wakker te worden doorheen de nacht. De voordelen zijn te verklaren door de hogere concentraties melatonine die de kersen bevatten. Dit hormoon reguleert je circadiaans ritme, een natuurlijk proces dat je slaap-waakcyclus regelt en gezonde slaap ondersteunt. Daarnaast verhoogt het sap van zure kersen de biobeschikbaarheid van tryptofaan, waardoor je minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen. De enzymen van de kersen houden het tryptofaangehalte in het lichaam bovendien langer hoog, zodat je niet enkel sneller in slaap valt, maar ook langer kan doorslapen.

Kiwi’s bevatten antioxidanten, vezels, foliumzuur, kalium en serotonine. Serotonine wordt gelinkt aan de REM-slaap. Lage niveaus serotonine kunnen insomnia in de hand werken, terwijl een tekort aan foliumzuur ook symptomen als slapeloosheid en vermoeidheid in de hand kan werken. Een studie waarbij kiwi’s geconsumeerd werden over een periode van vier weken toonde aan dat de deelnemers aan het onderzoek sneller konden inslapen en hun slaapduur en -efficiëntie konden verbeteren.

Bananen zijn een goede bron van magnesium en kalium, twee natuurlijke spierontspanners en slaapopwekkers. Magnesium ondersteunt ook het circadiaans ritme, onze interne klok, en beïnvloedt de hypothalamus. Dit gedeelte van de hersenen regelt de hypofyse en werking van de bijnieren, die stresshormonen tegengaan wanneer het magnesiumpeil in het lichaam laag is. Verder bevatten bananen ook tryptofaan, het aminozuur dat helpt bij de aanmaak van serotonine en melatonine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?