Depressief? Joggen helpt even goed als pillen of therapie!

Joggen of fitnessen bestrijdt een lichte depressie even goed als pillen of gedragstherapie. Dat schrijft De Standaard op basis van een Scandinavisch onderzoek.

België is in Europa koploper in het gebruik van antidepressiva, weet De Standaard. Maar in plaats van pillen te slikken of naar de therapeut te gaan, kunnen we even goed sporten. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Noorse en Zweedse artsen. Die conclusie geldt wel alleen bij lichte tot matige depressies, niet bij zware depressies of psychosen.

De artsen legden alle medische vakliteratuur over het effect van sport op depressie samen en concluderen dat depressieve mensen zich beter voelen als ze bewegen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, slapen beter en kunnen beter om met stress.

Spierversterkende oefeningen zijn volgens de artsen het effectiefst tegen depressieklachten, en dat liefst wekelijks drie keer een uur, gedurende minstens acht weken. Ook conditietraining (wandelen, lopen, fietsen, roeien, gymnastiek of dans) is aan te raden.

Sport heeft het voordeel dat het minder bijwerkingen heeft dan pillen. Volgens de Scandinavische artsen kan sport in combinatie met medicatie extra beterschap opleveren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?