De zin en onzin van blessuresprays

Coldspray, reflexgel, tijgerbalsem, ... Heel wat atleten stoppen maar wat graag zo'n spray of gel in hun sporttas. Maar helpen deze middeltjes echt tegen blessures en zijn ze wel zo onschuldig?

Een stijve spier of een pijnlijke pees? Sprays to the rescue! Een koudespray zorgt voor snelle pijnverlichting bij zwellingen of overbelaste spieren. In de spuitbus zit een vloeistof die tijdens het sprayen verdampt en een krachtige koude vrijgeeft. De spray koelt de pijnlijke plek in enkele minuten af en de mentholcomponent verlengt de koelsensatie.

Koudetherapie is een beproefde methode bij sportblessures. De koude neemt de zwelling rond het letsel mee weg en bedaart zo de pijn. Koudesprays surfen mee op deze sporttheorie, maar artsen zijn er niet altijd even tuk op. Deze producten hebben een oppervlakkige werking en bereiken de pijnlijke plek maar heel matig, betogen ze. Daarom werken koudesprays alleen bij spieren of aanhechtingen die net onder de huid zitten, zoals de achillespees.

Ook de ingrediënten in die sprays zijn niet altijd even onschuldig. Naast de brave varianten met menthol zijn er ook ‘agressievere’ spuitbussen op de markt die chloorethaan bevatten. Dat is een kleurloze vloeistof die ooit op grote schaal aan benzine werd toegevoegd. Door de hoge temperaturen onder nul kan een koudespray leiden tot huidirritaties en zelfs brandwonden. Sportartsen benadrukken dan ook het belang van het juiste spraygebruik. Andreas Imhoof, een Duitse professor in de orthopedische sportgeneeskunde: “Je moet ze op minstens 30 centimeter afstand houden en vooral niet op een open wonde spuiten. Wees zuinig met de spray en spuit niet te lang.”

In ons septembernummer, nog tot eind deze maand in de winkel, lees je het volledige artikel over blessuresprays. Je leest het artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?