De (verrassende) positieve effecten van sporten in de ochtend

Er zijn veel redenen waarom je 's ochtends al je sportschoenen zou willen aantrekken, maar kende je deze al?

Het is al langer bekend dat sporten je humeur een boost geeft. Tijdens het sporten komen er endorfines vrij, die je voor de rest van de dag een goed gevoel geven. Maar dat is slechts een van de vele voordelen die een ochtendtraining met zich meebrengt. Meerdere studies hebben aangetoond dat ’s ochtends sporten ook met andere – enigzins verrassende – voordelen komt.

1. Je bent een netter persoon

Over een win-winsituatie gesproken: uit een grootschalige bevraging bij meer dan 1.000 Amerikanen blijkt dat 70% die de gewoonte hadden om ’s ochtends te sporten steeds een proper huis hebben. Tip: het verband tussen ochtendtrainingen en netheid zou groter zijn door je sportroutine (je kleding klaarleggen, je training voorbereiden, …) de avond ervoor te plannen.

2. Je slaapt beter

Slapeloosheid komt steeds vaker voor. Als je ’s nachts moeite hebt om de slaap te vatten of vaak wakker wordt doorheen de nacht, kan sporten in de ochtend een natuurlijke remedie zijn. Dit wordt ondersteund door verschillende studies: zo blijkt dat regelmatige ochtendbeweging de slaapkwaliteit van mensen met ernstige slaapproblemen verbetert en dat sporten in de ochtend helpt om sneller in slaap te vallen en de diepe slaap verbetert. Dit zou te verklaren zijn door het positieve effect van lichaamsbeweging op onze interne lichaamsklok, of het zogenaamde circadiaans ritme. Sporten voor 12u ’s middags zou helpen om onze interne klok opnieuw aan te passen, zodat we overdag alerter zijn en ons ’s avonds moe voelen.

3. Je verbrandt meer vet

Als gewichtsverlies voor jou een belangrijke motivatie is om te bewegen, kan het helpen om al voor je ontbijt te gaan sporten. Een studie die gepubliceerd werd in de Journal of Clincal Endocrinology and Metabolism onderzocht een groep van 30 mannen met overgewicht over een periode van 6 weken. Zij die voor het ontbijt sportten, hadden na anderhalve maand twee keer zoveel vet verbrand dan zij die na het ontbijt hun sportschoenen aantrokken. Sporten op een lege maag (‘nuchter’ trainen) zou ervoor zorgen dat het lichaam beter reageert op insuline en bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Naast een gezonder gewicht, komen deze voordelen ook met een kleiner risico op diabetes type 2 en hartziekten.

4. Je hebt een kleiner risico op kanker

Een andere, opvallende studie (gepubliceerd in The International Journal of Cancer) stelt dat sporten tussen 8u en 10u ’s ochtends gelinkt is aan een verkleind risico op borstkanker bij vrouwen en een verkleind risico op prostaatkanker bij mannen. Het betrof een grootschalige studie, waarbij zo’n 3.000 mensen voor meerdere jaren onderzocht werden. Het is de eerste studie die onderzocht hoe het tijdstip waarop je sport een effect kan hebben op het al dan niet ontwikkelen van bepaalde types kanker.

5. Je maakt gezondere keuzes

Lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon gaan hand in hand. We weten allemaal dat een ongezond voedingspatroon de sportprestatie kan ondermijnen. Uit onderzoek blijkt dat ’s ochtends sporten kan helpen om snacks en junkfood beter te weerstaan. Handig om te weten als je doorheen de dag vaak in de verleiding komt om je trek te stillen met iets ‘minder’ gezond.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.