De trainingsfout die Sam De Bruyn maakte (en waar veel lopers wat uit kunnen leren)

Sam De Bruyn loopt binnenkort de marathon van New York. Nochtans liep hij voor 2018 liefst negen jaar niet. In ons septembernummer legt hij uit hoe dat komt.

Je loopervaring was begin dit jaar bijna nihil.

“Klopt. Negen jaar geleden liep ik de 20 kilometer van Brussel. Daar heb ik mijn knie zo overbelast dat ik jarenlang niets meer durfde te doen. Ik ben heel blessuregevoelig. Nu begeleidt een sportkinesist me en dat is een wereld van verschil. Ik leerde bepaalde spieren juist te gebruiken. Daardoor ben ik al sinds januari blessurevrij. Dat is erg lang voor mij.”

Voorbereiding is het codewoord.

“Echt wel. Mensen beginnen vaak te sporten zonder voorbereiding. Zo heb ik eens een jaar gefitnest, tot een geroutineerde vriend meeging en me vertelde dat ik alles fout deed wat ik fout kon doen. Dat is met veel sporten zo. Het is een tip die ik aan iedereen geef: als je grotere doelen stelt, laat je dan goed begeleiden. De week voor de wedstrijd in Brussel liep ik drie keer 20 kilometer om zeker te zijn dat ik het zou kunnen. (lacht) Bleek geen goed idee … (hier lees je meer over de afstand die je op training moet lopen). Je begrijpt nu waar mijn knieproblemen vandaan kwamen!”

Het volledige interview met Sam lees je in ons septembernummer (nu in de winkel), of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?