De looppassie van Jef Neve: ‘Lopen is de perfecte quality time’

Voor het maartnummer van running.be magazine spraken we de internationaal gelauwerde muzikant Jef Neve. Hij vertelt ons over hoe sporten hem zowel fysiek als mentaal sterker maakt. En hoe hij daar als ook als artiest de vruchten van plukt.
 … 
Ben je altijd al sportief geweest? 
“Ik doe nu toch zo’n jaar of 15 al regelmatig aan sport. Meestal lopen, maar ik hou ook van badminton, kitesurfen en fietsen. Momenteel doe ik 6 van de 7 dagen aan sport. Op mijn leeftijd heb ik die ene hersteldag per week wel nodig.” (Lacht)
Hoe zien jouw loopjes eruit? 
“Het zijn vooral ‘kortere’ afstanden van 10 tot 12 kilometer. Af en toe ook eens een 10 mijl. Het hangt een beetje af van hoeveel tijd en zin ik heb. Meestal loop ik hier over de landelijke wegen tussen de velden, maar ik heb geen schrik om af en toe enkele bospaadjes mee te pikken. Sommige mensen kiezen bewust voor onverhard, omdat die paadjes minder belastend zijn voor pezen en gewrichten. Dat is bij mij niet het geval. Tot nu toe heb ik nauwelijks last gehad van blessures. Ik ben blij dat ik een sterk gestel heb. De enige ongemakken die ik me herinner, deden zich voor tijdens de voorbereiding op de marathon van New York, die ik tweemaal gelopen heb. Ik heb toen enkele trainingen overgeslagen, omdat ik wat last kreeg aan het bekken en de onderrug. Die paar trainingskilometers zullen het verschil niet maken, dacht ik. Gelukkig was dat ook niet het geval, want ik heb telkens vrij vlot de finish gehaald.”

Je hebt competitieve lopers die trainen om hun persoonlijke records te verbeteren, anderen lopen om zich mentaal goed te voelen. Wat zijn jouw belangrijkste beweegredenen? 

“Uiteindelijk heb ik een zittend beroep en regelmatig sporten is goed voor mijn algemene conditie. Ik ben nogal een bourgondiër. Het laatste wat ik wil, is dat ze me op het podium moeten rollen. (Lacht) Sporten maakt me zowel fysiek als mentaal sterker. Daar pluk ik als artiest de vruchten van. Op het podium kan ik me veel beter concentreren, wat mijn performance ten goede komt. Toch is dat niet de grootste reden waarom ik aan sport doe. Absoluut niet, daarvoor is sport op zich veel te belangrijk. Ik doe het gewoon graag. Lopen is de perfecte quality time. Terwijl de kilometers onder de voeten schuiven, heb ik tijd om te evalueren, om knopen door te hakken en om toekomstplannen te maken. Zo heb ik al heel wat goede ideeën gekregen tijdens een looptochtje. Het is al meer dan eens gebeurd dat ik bij thuiskomst meteen naar de piano ben gerend om de compositie waarmee ik bezig was, aan te passen.”
Het volledige interview met Jef Neve lees je in het maartnummer van running.be magazine. Nu in de winkelrekken, in de webshop en digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?