De loopband: van marteltuig tot fitnesstoestel

Dat een training op de loopband soms een echte martelgang is, mag je gerust letterlijk nemen. De voorganger van de loopband werd namelijk ontworpen om gevangen te straffen, zo blijkt uit een filmpje van TED-Ed! Bekijk de beelden!

In het filmpje vertelt Conor Heffernan dat de Engelse ingenieur Sir William Cubitt in 1818 een voorganger van de loopband ontwierp als strafmiddel in de gevangenis. Het ging eigenlijk om een groot rad, dat de gedetineerden al lopend draaiende moesten houden om zo graan te malen, water op te pompen of zelfs windmolens aan te drijven (vandaar ook de Engelse benaming ’treadmill’).De gevangenen waren soms tot zes uur per dag actief op zo’n loopband. In 1989 maakte de Prison Act een einde aan dit wrede marteltuig.

In 1911 werd er in de VS een eerste patent op de loopband als trainingsmachine genomen. Het zou echter tot 1952 duren vooraleer de eerste echte loopband werd ontworpen. Bij de eerste loopgolf in de States in de jaren ’70 groeide het toestel uit tot een populair fitnessinstrument.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?