De laatste maaltijd voor de start van een race: do’s & don’ts

De laatste maaltijd voor een race is belangrijk: je wil voldoende energie tanken, maar niet met een overvol gevoel rondlopen. Hierbij enkele tips.

Je wedstrijdmaaltijd moet rijk aan koolhydraten en arm aan vet, eiwit en vezels zijn. Kies iets gemakkelijk verteerbaars en vooral vertrouwds. Eet bijvoorbeeld geen pasta of rijst als ontbijt, als je dat anders nooit doet! Eet ook niet té veel. Je hebt de laatste dagen al voldoende koolhydraten gestapeld. Een licht gevoel tijdens de wedstrijd is op dat moment het belangrijkste.

Neem je laatste maaltijd het liefst 3 tot 4 uur voor de wedstrijd. Je maag heeft zo voldoende tijd om zich te legen en je bloedsuikerspiegel normaliseert. Je kan wel ongeveer 1 à 1,5 uur vooraf nog een kleine snack nemen (een banaan, een energiereep, een granenkoek). Heb je last van zenuwen, voorzie dan wat meer tijd, omdat je verbranding wat vertraagt. Blijf wel voldoende drinken tot de start van de wedstrijd.

Voorbeelden van wedstrijdmaaltijden

* Ontbijtgranen met magere melk
* Toast of wit brood met confituur/honing/stroop/…
* Sandwiches met banaan/bruine suiker 
* Pasta of rijst met vetarme saus 
* Pannenkoeken met suiker/confituur/… 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?