De kunst van het lopen in cirkels (video)

We lopen op training allemaal wel eens rondjes in het bos, in het park of op de atletiekpiste. Jeroen Jongeleen doet dat ook, maar dan in een verlaten parkeergarage of op het dak van een gebouw. De Nederlander laat je kennismaken met de kunst van het lopen in cirkels ...

Running in Circles. Zo heet het nieuwste project van de Rotterdamse beeldende kunstenaar Jeroen Jongeleen. In de Amsterdamse galerie Upstream – voor kunstliefhebbers die in België wonen op dit moment in de coronapandemie helaas niet te bezoeken wegens het reisverbod – is een reeks in houten stellages gemonteerde video’s te zien waarin Jongeleen in cirkels rondrent. De beelden zijn van bovenaf gefilmd met een drone.

Verlaten parkeerplaatsen, het dak van een gebouw, een strand met opkomend tij, … dat zijn de decors waarin de kunstenaar urenlang zijn ultrakorte rondjes loopt. Een test voor lichaam en geest. De video’s zijn opgenomen tijdens de lockdowns van het afgelopen jaar. De eentonigheid van het leven in lockdown, de mentale uitputtingsslag, de verlaten stukjes stad, … Duidelijke verwijzingen naar de coronacrisis.

URENLANG RONDJES VAN 12 METER 

De 54-jarige Jongeleen mag een echte ‘loopkunstenaar’ genoemd worden. “Ik heb de voorbije jaren al veel kunst gemaakt door hardlopen”, zegt hij op de website van Upstream. “Lange afstanden en ultralange afstanden in rechte lijnen en andere vormen. Daarna kwam ik tot de essentiële vorm van een kleine cirkel, een simpele uitdagende lus, een tijdelijk spoor achterlatend. Een spoor van inspanning. De inspanning om iets te creëren door middel van een simpele beweging en concentratie. Er is niet veel ruimte voor afleiding tijdens een paar uur rondlopen in een cirkel van 12 meter.”

THERAPIE

Running in Circles werkte ook therapeutisch voor Jongeleen. “Met mensen die ziek om me heen waren, stelde hardlopen me in staat om voor mijn gezondheid te zorgen. Omdat het je dwingt om hyper gefocust te zijn op de basisprincipes van ademen en het in beweging houden van je gewrichten. Een zelfbedachte COVID-pseudotherapie.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?