De eetgewoonten van een ultrarunner

De Amerikaanse ultrarunner Scott Jurek heeft al heel wat heroïsche looptochten op zijn palmares staan. Hij eet volledig plantaardig sinds 1999. Wij zijn wel eens benieuwd wat hij zoal verorbert op een dag om al die straffe prestaties neer te zetten!
Scott Jurek is naast een bewonderenswaardige loper ook de auteur van ‘Eat & Run’ (New York Times bestseller). In dit boek vertelt hij openhartig over zijn leven en zijn loopcarrière, en hoe de juiste voeding essentieel is om goed te kunnen lopen en sterke prestaties neer te zetten. Aan de Britse krant The Guardian onthulde Jurek een tijdje geleden wat hij zoal eet op een dag om voldoende ‘fuel to run’ te hebben. Op een doordeweekse dag verbruikt hij 3000 à 4000 calorieën. Maar tijdens ultraruns, bijvoorbeeld de Appalachian Trail, loopt dit soms op tot 6000 à 8000 calorieën. Hij eet dan sowieso meer maar toch valt hij vaak ettelijke kilo’s af.

Ontbijt
* Thuis bij het opstaan: een smoothie op basis van fruit, groenten, noten, notenpasta/lijnzaadolie en eiwitpoeder
* Voor zijn morning workout: havermout en volkoren toast met notenpasta
* Tijdens ultraruns vult Scott zijn ontbijt aan met een banaan, een energiereep en een kokosmelk-cappuccino (zijn favoriete genotsmomentje!)

Lunch
* Meestal restjes van de avond ervoor. Scott staat zelf achter de kookpotten thuis.
* Tijdens trails en runs woont hij met zijn vrouw Jenny in een camper. Zij bevoorraadt hem 2 keer per dag met broodjes of iets warms – eender wat ze maar kan vinden in de lokale supermarkt dat veganistisch is.

Snacks
* Tijdens een ultramarathon: 2 snacks per uur, namelijk gels en energierepen
* Thuis: vers fruit, popcorn, een smoothie
* Véél water

Avondeten
* Dinner time is een gezellig moment waar Scott altijd van geniet. Lees: gezellig rond de tafel met zijn vrouw en vrienden. Op het menu staan vaak Thaïse curryschotels, stoofpotjes, soepen… Er mag gerust een biertje bij!

Als je meer wil weten over de relatie tussen voeding en lopen, kan je zeker het boek van Scott eens lezen! Je hoeft daarom niet strikt veganistisch te eten zoals hem, maar het kan je wel tips en inspiratie geven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?