De 10 extreemste marathons ter wereld

Komend weekend blaast de loopkalender warm en koud tegelijk met zowel de Sahara als de Antarctica Marathon op het programma. Running.be zocht en vond de tien extreemste 42,195 kilometers ter wereld.

Bibberen en lopen op de noordpool. (foto north pole marathon)

De Antarctica Marathon mag dan wel koud in de oren klinken, aan populariteit moet hij om die reden niet inboeten. Tot en met 2014 is deze wedstrijd immers volgeboekt. Er mogen dan ook maar 100 deelnemers starten. De allerkoudste is de Anctartica Marathon trouwens niet. Die eer valt te beurt aan de North Pole Marathon, waar de lopers temperaturen tot onder de -30°C moeten trotseren.

Een ander uiterste is de Sahara Marathon in het Algerijnse Tindouf, die dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. De organisatoren willen de aandacht vestigen op een inmiddels 34-jarig conflict waaronder de in vluchtekingenkampen wonende plaatselijke bevolking te lijden heeft. Maar ook hier kan het heter én zwaarder. Denk maar aan de Marathon des Sables, de zesdaagse ultraloop bij temperaturen van 40°C van in totaal 250 km, waaraan Tom Waes vorig jaar deelnam. Enkel de voorlaatste etappe is hierbij echter een officiële marathon.

LEGENDARISCH, OUD, GROOT EN PRESTIGIEUS

De meest legendarische marathon is uiteraard de Athens Classic Marathon. Hier loop je in de voetsporen van de Griekse soldaat Phidippides, die in 490 voor Christus van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om de overwinning op de Perzen te melden. Voor de oudste (jaarlijks georganiseerde) marathon moet je in Boston zijn. Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1897, één jaar na de eerste olympische marathon. 

In New York loop je nooit alleen. (foto nycm)

Wie van een rustig loopje houdt, komt best niet aan de start van de New York City Marathon. Vorig bereikten er ongeveer 45.000 sportievelingen de finish in the Big Apple. Met Boston en New York hebben we meteen ook twee marathons van The Big Five opgesomd. De andere drie meest prestigieuze wedstrijden ter wereld zijn Chicago, Londen en Berlijn.

Berlijn is niet alleen een van de grootste, maar ook de snelste marathon. De Ethiopiër Gebrselassie klokte er in 2008 het huidige wereldrecord 2u03:59. De traagste 42,195 km worden dan weer gelopen in Le Marathon du Medoc in het Franse Pauillac. Iedereen loopt verkleed en op het parcours bevinden zich talrijke bevoorradingsposten met onder meer kaas en wijn. Ook de dag voor en na de wedstrijd wordt er op bourgondische wijze geconsumeerd, zodat je je PR best op een andere wedstrijd probeert te verbeteren.

BIJ HOOG EN LAAG

Trappen lopen op de Great Wall Marathon. (foto belga)

Lopers met hoogtevrees blijven best weg van de Tenzing Hillary Everest Marathon. Deze wedstrijd die zich afspeelt op de flanken van de Mount Everest is niet alleen hoog, maar door de inspanningen op meer dan 5.000 meter hoogte ook enorm lastig. In de categorie ‘zwaar’, maar vooral ook ‘doortrapt’ verdient de Great Wall Marathon een eervolle vermelding. Hier moet je niet alleen 42,195 km, maar ook nog eens de 5.164 trappen van de Chinese Muur bedwingen.

We hadden het eerder al over The Big Five als de vijf grootste marathons ter wereld, maar de term verwijst in de eerste plaats natuurlijk naar de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Wie deze dieren al lopend door de Afrikaanse savanne wil spotten, kan daarvoor terecht op de Big Five Marathon in Zuid-Afrika, veruit de avontuurlijkste ter wereld. En wees gerust: een legertje rangers staat paraat om in te grijpen als de dieren met je mee willen lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?