Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni. Veel mensen zijn dol op asperges (anderen dan weer niet, smaken verschillen uiteraard) maar wat ze vaak niet weten, is dat het echt een superfood van eigen bodem is. Asperges zijn heel goed voor je, en wel om de volgende redenen:
Zuiverende werking
Weinig calorieën
Asperges bestaan voor 92% uit water. Per 5 asperges krijg je maar zo’n 20 calorieën binnen, wat zeer weinig is. Goed voor mensen die een beetje op hun gewicht willen letten en toch smaakvol willen eten. Bovendien bevatten asperges veel andere voedingsstoffen, bv. vitamine A, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Met 2,68 gram eiwitten per 100 gram zijn het heel eiwitrijke groenten.
Wit of groen?
Beide varianten zijn zeer gezond, met dat verschil dat de witte asperge geen bladgroen heeft kunnen aanmaken (doordat ze geen daglicht gezien heeft). Bladgroen of chlorofyl is supergezond: het beschermt tegen kanker en is een echte magnesiumbom. Als je dus echt van alle gezondheidsvoordelen wil genieten, ga dan voor groen. Veel hangt ook af van je eigen smaak, witte asperges smaken bijvoorbeeld wat milder. Er bestaat trouwens ook een paarse soort. Die is nog gezonder, maar je vindt hem niet vaak in de winkel.
Sterke geur
Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine wanneer ze asperges eten. Dit komt doordat ze enzymen missen die het asparaginezuur afbreken, wat vervolgens via de urine uitgescheiden wordt. En daar zit dan een (niet zo fris) geurtje aan… Maar of je urine nu gaat ruiken of niet: asperges zijn sowieso gezond voor je lichaam!