Daarom kan lopen op de loopband lastiger zijn dan op de weg

Los van het feit dat velen lopen op de loopband saai vinden (want je loopt de hele tijd in dezelfde omgeving), zou het zwaarder zijn dan lopen op de weg. Uit onderzoek blijkt dat lopen op de loopband tot 5 procent meer energie vergt.

Meer schokdemping = zwaarder om te lopen

In de studie van de Sensors for Exercise and Sport Activities werden verschillende factoren geanalyseerd. Vooral het aspect schokdemping is interessant. Want het onderzoek toonde aan dat je tijdens het lopen op de loopband meer schokken absorbeert, waardoor het meer inspanning vergt dan lopen op een andere ondergrond (bv. weg, looppiste). Ter vergelijking: een loopband vangt gemiddeld 58 tot 70 procent schokken op, een looppiste 35 tot 50 procent en de weg zelfs 0 procent!

Wat is het effect van die verhoogde schokdemping? Hoe meer schokken de spieren moeten opvangen, hoe zwaarder de inspanning voor ze wordt en hoe meer energie ze nodig hebben om dit efficiënt te doen. Volgens de onderzoekers kan 35 procent meer schokdemping het lopen tot 5 procent lastiger maken.

Als je gewend bent om op de loopband te lopen, zal je wellicht weinig merken van die 5 procent verschil. Maar wie meestal buiten loopt en dan eens een loopbandsessie doet, zal het misschien zwaarder hebben dan anders. Het is goed om dan je snelheid aan te passen en niet tot het uiterste te gaan, zodat je je lichaam niet te zwaar belast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?