Correct een push-up doen? Deze fitnessgoeroe legt het uit!

De push-up is een 'classic' in fitnessland. Helaas doen velen deze oefening verkeerd, soms met pijnlijke gevolgen. Een Australische fitnessgoeroe legt uit hoe het wél moet!

De push-up lijkt misschien een eenvoudige beweging maar dat is het zeker niet. Het is een uitdagende oefening die je arm-, schouder- en buikspieren flink aan het werk zet. Dit vereist een bepaalde techniek. De Australische fitnessexpert Sam Wood twijfelt er niet aan dat mensen met hun push-ups goeie intenties hebben. Maar door het verkeerd aan te pakken, kan je meer kwaad dan goed doen voor je lichaam en dat is uiteraard niét de bedoeling. Daarom onthult hij de juiste manier om een push-up te doen!

“De push-up is een complexe oefening,” vertelt hij. “De meeste mensen gaan in de fout doordat ze een beweging maken waarvoor ze (nog) niet sterk genoeg zijn. Ze doen push-ups met hun tenen steunend op de grond. Maar dat mag je eigenlijk niét doen als je daar nog niet voldoende kracht voor hebt. Want je zet hierdoor je schouders onder druk en neemt bijgevolg een totaal verkeerde houding aan. Het advies dat veel trainers daarop geven, is om te steunen op de knieën in plaats van op de voeten. Maar ook dat klopt niet, want in een dergelijke positie heb je de neiging om je achterwerk in de lucht te steken. Het gevolg is dat je je buikspieren niet volledig gebruikt, waardoor je weer extra druk op je schouders legt om dat te compenseren.”

Hoe moet het dan wel, Sam? “Ik raad aan om push-ups op je tenen te doen. Maar start in een eenvoudigere positie, bijvoorbeeld door eerst te oefenen met je handen op een hogere positie zoals het keukenwerkblad. Voel je je buikspieren sterker worden? Dan kan je overschakelen naar een iets lagere positie, bijvoorbeeld met je handen op de salontafel of de zetel. Als dat goed lukt, kan je het op de grond doen. Oefen dus van hoog naar laag en probeer goed aan te voelen wat jouw lichaam op dat moment aankan qua kracht. Op die manier blijft het plezant en zie je ook minder af.”

Zeker het proberen waard voor pushup rookies, veel succes ermee!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.