Computer maakt op maat ge(s)maakte tomaat voor elke loper

Wetenschappers van de Universiteit van Florida hebben een computer uitgevonden die kan 'proeven' hoe lekker tomaten en blauwe bessen smaken. En dat is goed nieuws voor de (lopende) consument!

Fruit- en groentetelers werken momenteel doorgaans met ‘proefpersonen’ om te weten te komen of een bepaalde variëteit van hun product in de smaak valt of niet. Deze personen proeven letterlijk het stuk fruit of de groente die ze voorgeschoteld krijgen en geven er een smaakscore aan. Maar dit is een tijdrovende en kostelijke werkwijze.

Dankzij de computer die de wetenschappers van de Universiteit van Florida uitgevonden hebben, kunnen de dure smaakpanels binnenkort overboord gegooid worden. De computer ‘proeft’ de tomaten en blauwe bessen door hun chemische samenstelling te ontleden. De aard en hoeveelheid van de vluchtige organische stoffen in de tomaten en blauwe bessen blijken een voorspellende waarde te hebben op vlak van smaak.

‘Artificial Intelligence Connoisseur’

Met andere woorden: de computer ‘proeft’ hetzelfde als wat een smaakpanel zou proeven. Daar komt ook een stukje artificiële intelligentie bij kijken. De ‘Artificial Intelligence Connoisseur’ van de Universiteit van Florida is een model dat de onderzoekers vertelt welke vluchtige organische stoffen, suikers, zuren en andere chemische verbindingen de lekkere smaken in groenten en fruit produceren.

Momenteel kan de  ‘Artificial Intelligence Connoisseur’ enkel overweg met tomaten en blauwe bessen, maar de bedoeling is dat dit in de toekomst ook toepasbaar zal zijn voor andere fruit- en groentesoorten.

Zodra duidelijk is welke chemische verbindingen voor een betere smaak zorgen, is het mogelijk om ‘verbeterde’ (meer in de smaak vallende) variëteiten op de markt te brengen. Op lange termijn moet het zelfs mogelijk zijn om volledig op maat van de individuele consument ge(s)maakte fruit- en groentesoorten te maken.

Het nut van tomaten en blauwe bessen voor lopers

Waarom is dit goed nieuws voor lopers? Omdat je op onze runningBE-website eerder al kon lezen dat de tomaat voedsel is dat elke loper in de (ijs)kast zou moeten hebben en dat een ontbijt met blauwe bessen heel goed is voor je brein.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?