Brandweerman loopt 160 km in loodzwaar uniform

Op 4 mei vieren we de Internationale Dag van de Brandweer. Net zoals alle andere beroepen is dit een moment om eens stil te staan bij het dappere werk dat deze mannen en vrouwen verrichten en hen een extra schouderklopje te geven. Aan de hand van dit heldhaftige loopverhaal, bijvoorbeeld!
Eind april liep brandweerman Gwen Le Tutour 100 mijl – dat is zo’n 160 km! – in zijn volledige brandweerpak. Niemand deed hem dit ooit voor en Le Tutour vestigde hiermee een prachtig wereldrecord. Het vorige record stond op naam van een brandweerman die een marathon liep in zijn volledige uitrusting. Ook al een hele prestatie, maar Le Tutour heeft dat nu dus vervierdubbeld!
Gwen Le Tutour startte op zaterdag 21 april om 8u ’s morgens en liep de hele tijd tussen de hoofdkazerne van de brandweer in Sandpoint (Idaho, USA) en de kazerne in het nabijgelegen Dover. Hij deed er net geen 29 uur over om zijn 100 mijl af te leggen. Hij liep met een nobele missie: kankerpreventie. Samen met zijn vrouw Katie Adams richtte hij een tijdje geleden Plant Positive Running op, een inspirerende website/blog op die mensen wil aanzetten om gezond te leven door middel van sport en de juiste voeding. In plaats van overal te gaan ‘prediken’ over wat er allemaal kanker kan veroorzaken en hoe je precies gezond moet leven, richt de brandweerman zich liever op het inspireren van mensen door te doen wat kanker kan voorkomen: gezond leven en sporten. Hij wil een voorbeeld zijn en aantonen dat je nooit mag opgeven, hoe zwaar het ook is. Dat is tenslotte wat kankerpatiënten elke dag (moeten) doen.
Le Tutour had voor zijn uitdaging al veel lange afstanden gelopen maar ondanks zijn prima conditie en pakken loopervaring was het enorm lastig. Hij kreeg blaren, pijnlijke spieren en moest naar het einde toe lopen afwisselen met wandelen. Vergeet niet dat een brandweerkostuum loodzwaar is, het betekent zo’n 10 kilo extra gewicht tijdens het lopen! Vooral de laarzen waren een behoorlijke ‘blok aan zijn been’ tijdens het lopen, letterlijk én figuurlijk. Maar ‘no pain, no gain’ en door de juiste mindset slaagde hij erin om zijn uitdaging tot een goed einde te brengen.
Hij kon gelukkig rekenen op veel supporters en steun onderweg, zelfs in het holst van de nacht. Veel mensen liepen stukken met hem mee, waarvan sommigen echt wel een heel eind. Op zondag waren ze op een bepaald moment met z’n 25! Een collega-brandweerman liep 13 mijl mee, ook in volledige uitrusting. Le Tutour’s vrouw Katie, een ervaren langeafstandsloopster, liep het grootste deel met haar man mee. Daarnaast had hij nog een andere running buddy die hem niet in de steek liet, namelijk zijn goede vriend Erik Olson. Het was eigenlijk niet diens plan om de 100 mijl volledig uit te lopen, hij ging gewoon zo ver meelopen als hij kon… Maar hij bleef maar gaan en ondersteunde zijn vriend tot het eind.
Petje af voor deze moedige brandweerman en zijn inspirerend verhaal!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?