Bouw je met lopen spieren op?

Bij 'spieren kweken' denk je misschien meteen aan gewichten heffen in de fitness. Maar kan je ook dankzij je loopsessies aan spiermassa winnen?

Onderzoekers aan de Taylor University probeerden een antwoord te vinden op deze vraag en onderzochten het verband tussen lopen en het effect ervan op de spieren. Voor de studie analyseerden ze de spiergroei bij 12 universiteitsstudenten en 5 volwassenen die een trainingssprogramma van 10 weken volgden. De onderzoekers stelden vast dat lopen niet enkel een efficiënte methode is om de cardiorespiratoire conditie te verbeteren, maar dat lopen ook voor een toenname in spiergrootte van de quadriceps zorgt.

Hoewel het om een kleinschalige studie gaat, toonde ook onderzoek reeds aan dat je met lopen – dankzij de repetitieve impact en belasting ervan – meerdere spieren in je onderlichaam, zoals je bilspieren, quadriceps en hamstrings, gelijktijdig aan het werk zet en dat je met lopen zo je spieren kan versterken. Hoeveel spieren je opbouwt, hangt af van hoeveel je loopt: een loper die drie keer per week loopt zal sneller spieren opbouwen dan iemand die één keer per week de loopschoenen aantrekt.

De onderzoekers doen ook nog enkele aanbevelingen als je met lopen aan spiermassa wil winnen: ze adviseren 5 keer per week een cardiotraining van 30-40 minuten aan een intensiteit van 70-80% van je maximale hartslag voor het meeste resultaat. Is je doel om écht veel spieren op te bouwen? Dan zal je naast je loopsessies ook aan specifieke spiertraining moeten doen. Een efficiënte methode is HIIT, ofwel High Intensity Interval Training. Naast een doelgericht trainingsschema is het ook belangrijk dat je voldoende rust neemt, luistert naar je lichaam en een evenwichtig voedingspatroon volgt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?