Gezonde ijsjes maak je zo!

Bij warm weer snakken we met z'n allen naar verfrissende tussendoortjes. Met deze twee ijsreceptjes brengen we alvast wat verkoeling.

Ijsjes horen gewoon bij warm weer! Als je het een beetje gezond wil aanpakken, is het natuurlijk geen goed idee om op élke mooie warme dag een dame blanche naar binnen te werken of een ijshoorntje met 3 bollen te bestellen wanneer de ijskar weer eens in je straat passeert. Af en toe jezelf eens trakteren kan natuurlijk geen kwaad, maar je zorgt beter wel voor evenwicht met gezonde verfrissende tussendoortjes. En we hebben goed nieuws, want gezonde ijsjes kan je makkelijk zelf maken! Je hebt er zelfs geen ijsmachine of andere speciale toestellen voor nodig. Snel aan de slag dus.

1.NICECREAM VAN BANAAN

Dit is wellicht het makkelijkste ijs dat je zelf kan maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een blender/keukenmachine en enkele (bevroren) bananen. Zo maak je dit heerlijke ijsje:
* Pel 4 rijpe bananen. Breek ze in stukjes en vries ze minstens 4 uur in.
* Haal de bananen uit de diepvriezer, laat ze een half uurtje ‘rusten’ en doe ze stuk voor stuk in de blender.
* Voeg wat water of melk (plantaardige/sojamelk kan natuurlijk ook) toe tot de messen van je blender net onder water staan. Zo kunnen ze straks goed blenden want de bananen zijn vrij hard.
* Je kan eventueel wat smaakmakers toevoegen: zoetmiddel, vanille-extract of -poeder, cacaopoeder (zo puur mogelijk), blauwe bessen, ander fruit zoals aardbeien…
* Blend tot een gladde massa en serveer, eventueel met wat vers fruit. Je zal die banana split op slag vergeten zijn!

2. FRUITIJSJES

Met ijsvormpjes (die zijn helemaal niet duur) kan je ook je eigen waterijsjes maken met je favoriet fruit. Ook dit is echt geen rocket science:
* Kies je favoriete fruit: aardbeien, frambozen, watermeloen, kiwi, blauwe bessen, mango… In deze tijd van het jaar is er superveel keuze dus laat je volledig gaan!
* Doe het fruit in de blender/keukenmachine en mix tot een gladde massa.
* Eventueel kan je volgens je eigen smaak wat water, melk of yoghurt toevoegen. Tip: kokosmelk geeft een frisse, zomerse toets!
* Heb je het graag wat zoeter, voeg dan zoetmiddel toe. Vermijd suiker, kies bij voorkeur voor een van deze suikervervangers.
* Giet het mengsel in de ijsvormpjes en plaats ze een aantal uur in de diepvries. Even geduldig wachten en daarna is het likken geblazen!
* Je kan hier veel mee variëren. Zeer verfrissend op warme dagen is bijvoorbeeld de combinatie limoen + stukjes komkommer. Experimenteer erop los!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?