Bewezen: dit trucje maakt lopen makkelijker

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je loopprestatie kan verbeteren door je te focussen op externe stimuli.  

Loop jij graag met muziek of loop je steeds met iemand samen om de inspanning wat ‘draaglijker’ te maken? Dat zou wetenschappelijk te verklaren zijn. Volgens een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het Human Kinetics Journal, zou je je sportprestatie kunnen verbeteren als je jezelf tijdens het lopen kan afleiden.

Externe stimuli

Voor de studie werd een kleine groep vrouwen tussen de 18 en 30 jaar onderzocht tijdens een loopbandtest van 6 minuten, waarbij ze aan 70% van hun maximale snelheid liepen. Tijdens de test werd hun zuurstofopname, ademhalingsfrequentie, hartslag, bloedlactaat en waargenomen inspanning gemeten. De onderzoekers stelden vast dat de vrouwen minder zuurstof gebruikten, lagere waardes van bloedlactaat hadden en de inspanning als minder zwaar ervaarden wanneer ze afgeleid werden door een externe stimulus in vergelijking met zij die zich enkel en alleen op het lopen (de loopactie zelf) focusten.

Het gaat om een kleinschalige studie, maar ook eerder onderzoek toonde de kracht van een goede afleiding tijdens het sporten aan, ook wel gekend als ‘Constrained Action Hypothesis’. Bij diverse sporten, – van verspringen en competitieroeien tot spieroefeningen – kon een betere prestatie worden vastgesteld wanneer de sporters zich focusten op externe stimuli.

Muziek, loopmaatje of natuur

Of je nu traint voor een marathon of erop uittrekt voor een kort loopje, weet dat je misschien meer ‘in the zone’ geraakt en de inspanning een beetje langer kan volhouden met een bepaalde externe stimulus, zoals een goede playlist of een podcast, een looppartner, of zelfs door in een mooie groene omgeving te lopen om je gedachten af te leiden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?