Mentale vermoeidheid is een specifieke mentale toestand die zowel psychologisch, gedragsmatig als fysiologisch tot uiting kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een vermindering in alertheid, een slechter resultaat op een cognitieve taak of algemene veranderingen in de breinactiviteit.
De recente studie, gepubliceerd in het bekende Journal of Human Sport and Exercise, van de University of Edinburgh is de eerste die het effect van muziek op lopen bij deze mentale vermoeidheid nagaat en suggereert dat muziek de negatieve effecten op de sportprestatie bij mentale vermoeidheid kan compenseren. Zo stelden de wetenschappers vast dat de prestatie van lopers die naar een zelfsamengestelde playlist luisterden nadat ze een veeleisende denktaak hadden verricht gelijkaardig was aan de prestatie die ze leverden wanneer ze mentaal nog fris waren.
Van Avicii tot Jay-Z en Survivor
De wetenschappers gebruikten twee testen om het effect na te gaan bij 18 recreatieve sporters. Een test bij 9 fysiek actieve sporters keek naar de effecten van muziek op de prestatie bij een intervaltraining, de andere test bij 9 getrainde lopers bestudeerde het effect op een 5 km loop tegen de klok. De deelnemers moesten voordat ze aan de looptesten begonnen eerst een cognitieve test van 30 minuten maken, zodat ze ‘mentaal moe’ waren. Deelnemers moesten de looptest zowel met als zonder zelfgekozen motiverende muziek afleggen.
Voorbeelden van nummers die de deelnemers voor hun motiverende playlists kozen, varieerden van Everyday van A$ap Rocky; Addicted To You van Avicii; Run This Town van Jay-Z; Power van Kanye West tot No One Knows van Queens of the Stone Age en Eye of the Tiger van Survivor.
De resultaten van de test tonen aan dat de capaciteit bij intervallopen groter was bij de mentaal vermoeide lopers wanneer ze naar muziek luisterden dan wanneer ze geen muziek te horen kregen. Het vermogen van de lopers was bovendien gelijk aan het vermogen van de lopers wanneer ze vooraf geen mentaal veeleisende taak hadden verricht. Ook de tweede test (5 km-loop tegen tijd) lukte beter met muziek dan zonder.
Kwaliteit van sporten behouden
De onderzoekers schrijven het positieve effect van muziek toe aan een andere waargenomen inspanning bij het beluisteren van de playlists. “Iedereen is weleens mentaal vermoeid, wat een negatieve invloed heeft op onze dagelijkse activiteiten, waaronder ook onze sport”, aldus Dr. Shaun Phillips van de University of Edinburgh. “Een veilige en doeltreffende manier vinden om dit negatieve effect te compenseren, is dan ook voor velen interessant. Uit ons onderzoek blijkt dat het beluisteren van muziek een handige strategie kan zijn om de loopprestatie te verbeteren, zelfs bij mentale vermoeidheid. De positieve impact van zelfgekozen muziek kan er zo voor zorgen dat je de kwaliteit en gezondheidsbevorderende effecten van het sporten nog altijd kan ervaren.”