Beter lopen louter door de smaak van voeding in je mond?

Dat je loopprestaties verbeteren als je de juiste voeding eet, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar onderzoek toont nu ook aan dat je door bepaalde smaken te proeven ook al beter kan presteren.

Je hebt misschien al eens gezien dat elitelopers in een (lange) wedstrijd (bv. marathon) hun mond spoelen met sportdrank en die erna weer uitspuwen. Ze slikken het goedje niet in omdat het wetenschappelijk bewezen is dat deze spoeltechniek met koolhydraatrijke drank wérkt en de sportprestaties verbetert. Dit is te danken aan smaakreceptoren in de mond die de aanwezigheid van koolhydraten opmerken en doorgeven aan de hersenen dat er een (mogelijke) bron van brandstof aan komt. De hersenen geven deze boodschap op hun beurt door aan het lichaam en de spieren. Door deze fysiologische reactie kan je beter (en sneller) lopen. Let op, het gaat hier niet louter om de zoete smaak maar wel de combinatie zoet + koolhydraten. Spoelen met een zoet suikervrij drankje (bv. light frisdrank) werkt niét. Het moet een suikerrijke drank zijn, zoals sportdrank.

Volgens een studie, gepubliceerd in the European Journal of Nutrition, zijn er nog andere voedingsmiddelen/smaken die je beter doen lopen, louter door ze te proeven in je mond:

Bitter
Bijna alle sportrepen en -dranken zijn zeer zoet. Toch kunnen ook bittere smaken de hersenen op dezelfde manier stimuleren als zoete smaken, zo blijkt uit een test met wielrenners die spoelden met een bitter drankje. Je kan hiervoor bijvoorbeeld tonic gebruiken (maar wel zonder gin hé!). Augurkensap is ook een optie, maar echt lekker is dat natuurlijk niet… Het kan wel helpen tegen spierkrampen, zo sla je twee vliegen in één klap! Koffie kan ook tot de bittere smaken gerekend worden. Door je mond ermee te spoelen, zou je beter kunnen nadenken en je focus behouden tijdens het sporten. Zeer belangrijk!

Spicy
Sterk gekruide voeding is niet bepaald iets waar je zin in hebt tijdens het lopen. Toch gingen de onderzoekers na of capsaïcine, een chemische component die bijvoorbeeld chilipepers hun ‘hot & spicy’ smaak geeft, de loopprestaties verhoogt. Conclusie: capsaïnecapsules leiden tot betere prestaties. Hoe dit precies komt: daar is men nog niet achter. Het is sowieso niet echt aan te raden om te spoelen met spicy producten omdat je maag en darmen ervan overstuur kunnen raken… Als je het dan toch doet, probeer het dan tijdens je training of als je weet dat er een toilet in de buurt is…

Koud
Uit onderzoek blijkt dat spoelen met een mentoloplossing gunstige effecten heeft op de sportprestaties, zowel op vlak van tijd als qua vermoeidheid/uithouding. Dit zou komen doordat koude smaaksensaties in de mond de koudereceptoren in het lichaam activeren. Die reageren daarop door de koude ‘na te bootsen’, dus dit is interessant voor atleten die lopen in de warmte! Let op: dit betekent niet dat de lichaamstemperatuur effectief daalt, het gaat om het (tijdelijke) gevoel van verfrissing waardoor het lopen comfortabeler wordt.

De onderzoekers wijzen erop dat spoelen met zoete koolhydraten de beste (lees: meest bewezen) manier blijft om de prestaties op te drijven. Maar de andere smaken kunnen een welgekomen afwisseling zijn bij een lange wedstrijd, als je al de hele tijd gespoeld hebt met zoet en wel eens een ander smaakje in je mond wil…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?