Bereken je VO2max op 2 eenvoudige manieren

De VO2max, het is zo'n term die steeds vaker opduikt. Maar waarom is het nuttig om je VO2max te kennen en hoe kom je hem te weten?

Algemeen wordt aangenomen dat je VO2max de belangrijkste graadmeter is voor jouw conditie. Je VO2max geeft aan hoe goed je lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie. Hoe hoger dat getal, hoe efficiënter je lichaam zuurstof gebruikt om energie te leveren.

Hoe kom je die waarde nu te weten? Het kan via een formule van Deense onderzoekers: maximale hartslag / hartslag in rust. Dat getal vermenigvuldig je met 15.

Maar je kan het rekenwerk ook overlaten aan anderen. Bij de Polar M400 is er namelijk de mogelijkheid om een fitnesstest te doen. Die duurt slechts enkele minuten en je hoeft je alleen maar te ontspannen. Daarna vertelt het gps-sporthorloge wat jouw VO2max is. Als je zo’n test regelmatig doet, krijg je – net als bij het Running Index Report – een mooie weergave van de evolutie van je conditie.

De M400 zei gisteren nog dat ik een VO2max van 56 had. Een mooi cijfer. En maar goed ook, want volgende week staat de marathon van Porto op het menu.

In samenwerking met Polar

Klik hier voor meer info over Polar

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?