Belfius Brussels Marathon & Half Marathon ontvangt voor het eerst 15.000 lopers

Nu zondag 4 oktober maakt de hoofdstad zich op voor de 12de editie van de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon. Ruim 15.000 lopers uit 66 (!) verschillende landen zullen aan de start staan van de marathon, halve marathon, Brussels 5K of Chiquita Kids Run. Een record.

De marathon zit in de lift en trekt dit jaar 2.500 lopers aan. De halve marathon is de populairste afstand: ruim 8.000 mannen en vrouwen staan aan de start. Bovendien kan iedereen zich nog inschrijven voor alle afstanden en dat nog tot en met de dag zelf.

Grote interesse uit het buitenland én bij Belgische bedrijven

Opvallend is dat ruim 20% van de deelnemers uit het buitenland komt en samen met heel wat Belgen deze wedstrijd aan een weekendje Brussel koppelt. De Belgen zijn uiteraard het best vertegenwoordigd in het deelnemersveld, op de voet gevolgd door de Fransen, Nederlanders, Britten en Duitsers. Er zijn ook heel wat niet-Europeanen van de partij, waaronder tal van Amerikanen, maar ook Chinezen en Brazilianen.

Naast het toeristische aspect van Brussel als Europese hoofdstad is het vooral het aantrekkelijke en gevarieerde parcours dat deze marathon uniek maakt. Dat loopt door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek, met als apotheose de passage over de Grote Markt en de finish op de sinds kort verkeersvrije Anspachlaan.

Ook heel wat bedrijven bieden hun werknemers deze sportieve uitdaging aan. Een dertigtal bedrijven schreven zich in, samen goed voor 2500 lopers. Hoofdpartner Belfius geeft het goede voorbeeld: het laat klanten, maar ook meer dan 1.000 personeelsleden meedoen aan het evenement. Een unicum.

Verkeersvrije Anspachlaan nieuwe finishlocatie

De staart van het parcours werd opnieuw hertekend. De finish ligt dit jaar op de Anspachlaan in het bruisende hart van Brussel. De beschikbare ruimte daar zorgt voor meer comfort voor de loper én groeipotentieel voor deze stadsmarathon.

Brandenbourg voor tweede Belgische overwinning op rij?

Vorig jaar triomfeerde Luikenaar Florent Caelen op de marathonafstand. In de slotfase ging hij op en over de Keniaanse favorieten. Dit jaar staat zijn tempomaker van vorig jaar en maatje Michael Brandenbourg aan de start met de ambitie om die prestatie over te doen. Caelen zelf, die volgens zijn trainer prima hersteld is van de marathon van Berlijn afgelopen weekend, zal als wederdienst Brandenbourg ditmaal op sleeptouw nemen tot kilometer 25 of zelfs 30.

Brandenbourg wil erg graag de limiet voor Rio lopen (2u17′). 3 jonge en snelle Kenianen moeten weerwerk bieden. Felix Kirwa liep eerder dit jaar al 2u14’42” in het Chinese Chongqing. Karim Kwemoi en Geoffrey Kipkoech maken hun debuut.

Op de halve marathon is Lander Van Droogenbroeck, de winnaar van vorig jaar, de grote favoriet.

Les Gazelles de Bruxelles

De Belfius Brussels Marathon & Half Marathon ondersteunt sinds enkele jaren een wel zeer bijzondere loopclub. Voor mensen in armoede, nieuwkomers, asielzoekers … is het vaak een enorme drempel om naar een sportclub te gaan. Bij Les Gazelles de Bruxelles is iedereen welkom, ongeacht het sportieve niveau of de achtergrond en krijgt er voldoende coaching en begeleiding door vrijwilligers. Een groep van 40 loopsters en lopers die uit alle hoeken van de wereld in Brussel beland zijn, zullen zondag aan de start staan. Dat er ook talent uit deze groep komt bewees Messarat Hailesilassie, een Ethiopische vluchtelinge, die vorig jaar zonder al te veel training het podium van de Brussels Half Marathon haalde en door kenners aanzien wordt als een rastalent.

Marathon Expo

Lopers kunnen nog inschrijven tijdens de uitgebreide Marathon Expo, die vindt dit jaar plaats in de expotent op de sporttereinen in het Jubelpark op vrijdag (15-20u), zaterdag (11-18u) en zondag (vanaf 7u).

Belfius Brussels Marathon & Half Marathon

Programma:
9u00: Belfius Brussels Marathon (42,195 km)
9u30: Belfius Brussels 5K (5 km)
10u30: Belfius Brussels Half Marathon (21,097 km)
11u30: Chiquita Kids Run (1 km)

Start: Jubelpark
Finish: Anspachlaan
Finish Kids Run: Jubelpark

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.