‘Bekele kan wereldrecord marathon breken’

Kenenisa Bekele is dé geknipte man om het wereldrecord op de marathon te verbeteren. Uitgaande van zijn tijden op de 10.000 meter zou een tijd van 2u02:13 mogelijk moeten zijn voor de Ethiopiër.

Kenenisa Bekele zou op 2u02:13 moeten kunnen uitkomen. (foto belga)
Bekele is al wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter en volgens het gezondheidsmagazine Bodytalk zou hij dus ook de snelste marathonloper moeten kunnen worden. Met de vooropgestelde 2u02:13 zou hij 1:46 sneller zijn dan zijn landgenoot Haile Gebrselassie, wiens record dateert uit 2008.

Onderzoekers zijn het oneens over hoe lang het nog zal duren voor de magische grens van twee uur bereikt wordt. Sinds de jaren 1960 verbeterde de tijd met gemiddeld 20 seconden per jaar. Aan dit tempo wordt de grens al in 2021-2022 bereikt.

Als de gemiddelde tijdswinst van 10 seconden per jaar sinds 1980 zich echter doorzet, wordt het pas gehaald in 2035. Op basis van de evolutie van de 500 beste wereldprestaties voorspellen anderen dat het nog 27 tot 250 jaar zal duren. Voor nog anderen is de grens simpelweg onhaalbaar.

Het zou volgens Bodytalk best kunnen dat het nieuwe record op blote voeten wordt neergezet, vermits dit efficiënter doet lopen. Wie zijn jonge leven op grote hoogte woont – niet alleen Oost-Afrikanen maar ook Tibetanen – is bevoordeeld omdat die zuurstof veel efficiënter uit de lucht haalt.

De Kenianen en Ethiopiërs die de sport domineren zijn bovendien klein en tenger. Ze gebruiken hierdoor minder energie, de opnamecapaciteit van suikers in de darm is beperkt en ze kunnen makkelijker de warmte van hun spieren kwijt. De ideale temperatuur voor een nieuw record is 10°C of lager.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?