Harder, better, faster, stronger?

Een marathon lopen in 2 uur tijd, toekomstmuziek of pure waanzin? BBC journalist Chris Dennis ging op onderzoek uit en kwam tot enkele opvallende conclusies.

Is het mogelijk een marathon in 2 uur te lopen? (foto belga)
Chris Dennis ging op de koffie bij regerend Olympisch kampioen Samuel Wanjiru (2u06’32”) en Glenn Latimer, een toonaangevende autoriteit op het vlak van marathonlopen in de Verenigde Staten. “Voor mij is het alleszins onmogelijk om een marathon zo snel af te leggen”, zegt Wanjiru. “2u2′ moet haalbaar zijn, maar nóg sneller? Neen, niet voor mij alleszins. Onze generatie is daar niet klaar voor, de jongste misschien wel.” Ook scepticus Glenn Latimer kan zich niet voorstellen dat hij zo’n topprestatie nog zal meemaken. “Ik zie dat niet gebeuren binnen dit en tien jaar. Kijk naar Haile Gebrselassie: tot zo’n 35 km loopt hij bij wijze van spreken moeiteloos, maar dan begint het lichaam tegen te pruttelen en wordt het zelfs voor hem moeilijk om een vlot tempo aan te houden”, concludeert hij.  

Dan maar ten rade bij Francois Peronnet, professor aan de Universiteit van Montreal. Op basis van metingen berekende hij dat in 2028 de eerste marathon onder de 2 uur gelopen zal worden. Dat betekent dat elke mijl, of 1,6 kilometer, in 4’35” gelopen wordt. Ter vergelijking: een getrainde atleet doet 7 minuten over een mijl, een casual loper doet er gemiddeld 10 minuten over.

PERFECT RECEPT

Deskundigen zijn het er wel over eens dat er verschillende factoren toe bijdragen of het mogelijk is een marathon in 2 uur af te werken. Ten eerste hebben we een topsporter in topconditie nodig, die op een snel en vlak parcours (denk aan de marathon van Berlijn, Londen en Rotterdam) zijn ding kan doen. Perfecte weersomstandigenden: geen wind, temperaturen tussen 10 en 15 graden zijn ook een must, net als degelijke pacemakers om je race mee te leiden. En last but not least: geld. Hoe meer de renners verdienen aan hun topprestatie, hoe groter de wil om de snelste te zijn.

“Als het marathonrecord binnen 20 jaar wordt teruggezet op 1u59’59”, wees dan niet verbaasd als dat gedaan wordt door een Ethiopiër, Keniaan of Eritreaan. De meesten van hen beginnen al met hardlopen als ze nog maar net kunnen stappen”, concludeert Chris Dennis. “Word je daar op het platteland geboren, moet je dagelijks 10 kilometer of meer naar school lopen. Heen en terug. Voeg daaraan de hoogte toe (de hoofdstad van Ethiopië ligt 2500 meter boven de zeespiegel), een eenvoudig dieet van biologische voeding, goed weer en een buitengewone arbeidslust…”
Voldoende, toch?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?