Bashir Abdi wint voor de tweede keer NN Marathon Rotterdam

Bashir Abdi heeft op overtuigende wijze de 42ste NN Marathon Rotterdam naar zijn hand gezet. De 34-jarige Belg liep na 40 kilometer weg bij zijn Keniaanse rivaal Thimothy Kiplangat en triomfeerde in 2.03.47.

Met die tijd bleef Abdi slechts twaalf seconden verwijderd van het Europese record dat hij in 2021 als winnaar op de Coolsingel vestigde. Kiplagat finishte als tweede in 2.03.50. “Ik ben erg blij dat ik opnieuw heb gewonnen in Rotterdam,’’ sprak Bashir Abdi na een uitbundige ‘ereronde’ met dochtertje Khadra. “De weersomstandigheden waren niet ideaal en het tempo wisselde nogal, maar ik heb mijn tweede snelste tijd ooit gelopen.’’ Alleen zelf was hij ooit sneller in de Maasstad.

Ook onze andere marathontopper Koen Naert liep een sterke wedstrijd. Met een tijd van 2u06’56” verbeterde hij zijn persoonlijk record en verzekerde hij zich voor een startbewijs voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Thomas De Bock liep ook een persoonlijk record (2u10:17), maar haalde de WK-limiet (2u09:40) niet.

Abdi Nageeye – de boezemvriend van Bashir Abdi – rukte ondanks keelproblemen tijdens een machtige inhaalrace op van de zevende naar de derde plaats (2.05.32). De winnaar van vorig jaar kroonde zich met zijn prestatie voor de vierde keer tot Nederlands marathonkampioen.

Bij de vrouwen won Eunice Chumba uit Bahrein (2.20.31), voor de Ethiopische Tesfu Teklegegish Dolshi (2.21.35) en landgenote Rose Chelimo (2.26.21). Anne Luijten kroonde zich in een persoonlijk record tot Nederlands kampioene in 2.30.59. De snelste Belgische vrouw was Astrid Verhoeven, die met een tijd van 2u31:34 haar PR met vijf seconden verbeterde.

De 42ste NN Marathon Rotterdam telde in totaal bijna 50.000 deelnemers, van wie 17.000 zich hadden ingeschreven voor het hoofdnummer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RunningBE (@running_be)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?