Rotterdam Marathon 2021 Foto ; Pim Ras

Bashir Abdi: “Zonder opoffering zouden we nooit zo ver zijn gekomen”

Voorbije zondag verpulverde Bashir Abdi het 26 jaar oude nationale record op de halve marathon en dook hij onder het uur (59:51). Zo blijkt de Belgische topper helemaal klaar te zijn voor zijn volgende grote doel: de NN Marathon Rotterdam, die volgende maand op de planning staat.
Bashir Abdi verbeterde zondag het Belgisch record op de halve marathon in Gent.

Voor het maartnummer van RunningBE magazine konden wij Bashir samen met zijn trainingspartner en Nederlands marathontopper Abdi Nageeye interviewen. In een exclusief dubbelinterview praten de boezemvrienden over de magie van Rotterdam, opofferingen, rolmodellen, rituelen, toekomstplannen en delen ze hun tips voor recreanten.

Ze zijn de ‘Helden van de Coolsingel’! Onze landgenoot Bashir Abdi won in 2021 de NN Marathon Rotterdam in een Europees en parcoursrecord: 2:03.36, de snelste tijd ooit in Nederland gelopen. Als eerste Nederlandse atleet triomfeerde Abdi Nageeye een jaar later – in een nationaal record (2:04.56). Op zondag 16 april keren de boezemvrienden samen terug om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan hun spraakmakende carrière.

Half jaar in het buitenland, half jaar thuis

Abdi & Abdi bereiden zich sinds half januari in de omgeving van Addis Abeba voor op de 42ste NN Marathon Rotterdam. In de Ethiopische hoofdstad trainen ze, samen met hun coach en een aantal andere atleten, op 2750 meter hoogte. Ze trainen in Ethiopië intensief, lachen veel maar kennen ook gevoelens van heimwee naar vrouw en kinderen.

Bashir Abdi, vader van drie  kinderen variërend van vierenhalf tot een jaar en vier maanden: “Ik heb berekend hoe lang ik mijn gezin jaarlijks niet zie. Het is fiftyfifty: een half jaar in het buitenland, een half jaar thuis in Gent. Mijn dochter heeft een kruiskalender met daarboven een foto van mij. Ze houdt bij hoe lang ik nog weg ben. Ze streept elke keer een dag weg. Soms ben ik twee maanden achter elkaar van huis. Dan voel je je soms schuldig. Maar opoffering hoort erbij, zonder zouden we nooit zo ver zijn gekomen.”

(…)

Wie de meeste kans heeft om op de Coolsingel opnieuw als held te worden toegejuicht? Bashir Abdi: “Hopelijk wint een van ons, maar wij gunnen ook iedere andere atleet die op dat moment beter is de zege, ook als het een Ethiopiër of een Keniaan is. Er is in de atletiek geen jaloezie. Hardlopen is een eerlijke sport. Dat is anders dan het gedoe bij voetbal, met scheidsrechters en een VAR.” Abdi Nageeye: “De beste benen winnen!”

Het volledige interview met Bashir Abdi en Abdi Nageeye lees je nu in het maartnummer. Verkrijgbaar in de winkel, online via de webshop of lees het artikel digitaal via Blendle.

Roitterdam Marathon 2022
Abdi Nageeye wint de Rotterdam Marathon en valt Bashir Abdi in de armen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?