Baloise Antwerp 10 Miles maakt zich op voor recordeditie met nieuwigheden en 40.000 man aan de start

Antwerpen maakt zich op voor een recordeditie van de Baloise Antwerp 10 Miles, nu zondag. Het loopevenement dat al aan zijn 38e editie toe is, is al jaren het grootste doe-sportevenement van Vlaanderen en overtreft zichzelf dit jaar. De eigenlijke 10 mijl is al enkele weken helemaal volzet en ook voor de andere afstanden zijn er meer inschrijvingen dan ooit. Zondag staan er in totaal 40.000 lopers aan de start.

De Baloise Antwerp 10 Miles volgt de trend van de voorbije maanden: zowat alle loopevenementen trekken opvallend meer deelnemers. De 10 mijl was dit keer al zes weken voor het evenement volzet. Voor de Short Run zijn er momenteel al meer dan 6000 lopers ingeschreven en op de Persil Kids Run worden er circa 2500 verwacht. Bovendien zijn de inschrijvingen voor de Short Run en Persil Kids Run (voorlopig) nog open. Wie zich dus nog wil inschrijven kan dat nog online via www.baloiseantwerp10miles.be of op de dag zelf zolang de voorraad strekt. Naar verwachting zal er zondag een recordaantal van 40.000 lopers van start gaan.

Organisator Golazo blijft ook bewust vernieuwen om het evenement elke keer opnieuw aantrekkelijk te maken. Greg Broekmans van Golazo: “Dit jaar zitten er heel wat nieuwigheden in het parcours, is er een samenwerking met Qmusic met tal van animaties, leggen we op rechteroever de supporters extra in de watten met meerdere cheering lanes en dj-booths en zetten we nog sterker in op mobiliteitsoplossingen. We willen elke loper maximaal laten genieten.”

PARCOURS & ANIMATIE

Het parcours ondergaat opnieuw wat interessante wijzigingen: na de start is de aanloop naar de Kennedytunnel veranderd waardoor ook het stuk tussen Schelde en Galgenweel nieuw is. In het centrum loopt het parcours voor het eerst door de gezellige Kloosterstraat. Op het Eilandje ligt een nieuwe lus met de Nassaubrug en het MAS, dat de zoveelste eyecatcher op het parcours is. De Short Run gaat dit jaar heen en terug tussen Schelde en Galgenweel.

Ook nieuw is de samenwerking met Qmusic en de extra animatie langs het parcours die daaruit voortvloeit: dj’s Maarten & Dorothee aan de Bolivarplaats en Ulrike d’Hauwer aan het MAS, een radiostudio in de aankomstzone, Tom De Cock als speaker aan de finish, een afterparty aan de studio om 17u, … Daarnaast wordt er naar goede gewoonte elke kilometer voor muziek gezorgd (met een dj of een bandje) en kunnen supporters – naast de Bolivarplaats en het MAS – kiezen voor één van de andere cheering zones op rechteroever (Leopold de Waelplaats of het Hessenplein).

Q-dj’s Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke bereiden zich voor de Baloise Antwerp 10 Miles

BEKENDE DEELNEMERS

Als grootste sportevenement trekt de Baloise Antwerp 10 Miles ook elke keer tal van bekende lopers, dat is dit jaar niet anders. De Antwerpse burgemeester voorop. “Vorig jaar moest ik door covid forfait geven voor de 10 Miles,” zegt burgemeester Bart De Wever. “Dat smaakte echt bitter, want de 10 Miles is zonder twijfel het gezelligste loopfestijn door de mooiste stad van Vlaanderen. Ik ben bijna heel 2023 met de gevolgen van die covid blijven sukkelen. Sinds december probeer ik terug een beetje in vorm te geraken, dus voor een schitterende tijd loop ik deze keer niet. Maar het belangrijkste is om terug het voorrecht te hebben die unieke sfeer van onze 10 Miles te mogen ervaren, samen met zovele andere sportievelingen, of ze nu lopen tegen een strakke tijd of vooral willen genieten. Ik kijk er enorm naar uit en hoop u er te mogen verwelkomen!”

“Het zal me toch benieuwen of de burgemeester het competitiebeest in hem in bedwang kan houden”, pikt schepen voor Sport Peter Wouters in. “Gelukkig hoef je op de 10 Miles geen schitterende tijd te lopen om een schitterende tijd te beleven. Toeval of niet, de 10 Miles valt weer samen met Erfgoeddag. Iedereen weet dat we in Antwerpen kosten noch moeite sparen om ons erfgoed te koesteren en te behouden. Wel, na 37 edities mogen we de 10 Miles stilaan als sportief erfgoed beschouwen. Wanneer je als groot sportevenement eigenlijk geen plaatsnaam meer nodig hebt, dan weet je welke status je bereikt hebt. Al zal ik als schepen voor Sport er altijd fijntjes aan toevoegen dat je voor het grootste loopfeest van Vlaanderen en omstreken in Antwerpen moet zijn. Waar anders?”

Bart De Wever wordt in zijn thuisstad op de Baloise Antwerp 10 Miles uitgedaagd door tal van ministers: Annelies Verlinden, Paul Van Tigchelt, Zuhal Demir en Ben Weyts. Andere bekende lopers die zeker aan de start staan: Tine Embrechts, Geert Hoste, Erika Van Tielen, Sean Dhondt, Frank Duboccage en Fien Germijns. Maar uiteraard ook absolute toplopers die op niets minder dan de eindzege mikken, met twee olympiërs voorop: Michaël Somers en Hanne Verbruggen. Hun weg naar de olympische marathon in Parijs loopt langs Antwerpen. Somers start zondag met de ambitie om vier op een rij te scoren.

Michaël Somers gaat voor zijn vierde overwinning op rij.

Een recordaantal van 61 scholen hebben zich dit jaar ingeschreven, goed voor 3375 kinderen over de diverse afstanden. Er staan ook 125 bedrijven aan de start die graag een sportieve uitdaging voor hun medewerkers of klanten koppelen aan een gezellig samenzijn achteraf in het bedrijvendorp. Onder hen ook titlepartner Baloise dat meer dan 900 lopers optrommelde. “Ook bij Baloise merken we dit jaar opnieuw hoe hard de 10 Miles leeft”, zegt Liesbeth Laureys, Directeur Marketing & Digital Business. “Maar liefst 960 enthousiaste medewerkers en partner-makelaars tekenen dit jaar present. Dat zijn 150 collega’s meer dan vorig jaar. De deelnames van onze collega’s worden bovendien gekoppeld aan het beweegprogramma ‘ONKLOPBAAR!’ van de UZA Foundation. Het programma verkleint de drempel naar het hernemen van sportactiviteiten voor patiënten met diverse aandoeningen zoals o.a. kanker en Parkinson. Voor elke loper van Baloise die aan de start verschijnt, doneren we 15 euro. Zo hopen we zondag toch een mooi bedrag te verzamelen.”

Elke deelnemer aan de Baloise Antwerp 10 Miles kan bovendien zelf een bijdrage leveren aan het Onklopbaar-beweegproject van UZA Foundation. Van elk officieel loopshirt dat verkocht is gaat 10 euro naar de Foundation. Momenteel staat die teller al op zowat 24.000 euro.

MOBILITEIT

Veel volk naar en in de stad betekent ook een flinke uitdaging op het vlak van mobiliteit. Greg Broekmans: “We hameren er op dat deelnemers zo veel mogelijk te voet of met de fiets naar Linkeroever komen of gebruikmaken van het openbaar vervoer. Wie van verder komt, kan gebruikmaken van de nieuwe shuttlebussen met opstapplaatsen over heel Vlaanderen. Kom je toch met de auto, dan doe je best een beroep op de park-and-rides aan de rand van de stad. We hebben dit jaar een handige tool ontworpen waar je in enkele klikken de juiste info op maat krijgt: www.baloiseantwerp10miles.be/nl/mobiliteit/.”

De opvallendste nieuwigheid op dit vlak is wellicht dat deelnemers aan de 10 miles-afstand dit jaar met de fiets door de Waaslandtunnel kunnen voor en na hun wedstrijd. Opgelet, dat geldt wel enkel voor deelnemers! Supporters wordt sowieso aangeraden om op rechteroever te blijven, daar zijn meer dan genoeg mogelijkheden om de lopers te kunnen zien.

Sowieso is het devies voor iedereen: vertrek tijdig naar Antwerpen zondag! Probeer anderhalf uur voor de start van je wedstrijd ter plaatse te zijn. Vermijd de drukte op zondag en kom op vrijdag of zaterdag je borstnummer al ophalen op het Frederik Van Eedenplein.

PRAKTISCHE INFO BALOISE ANTWERP 10 MILES

Programma zondag 21 april 2024:

• 10u30: Kids Mile 1,8 km (4-12 jaar)
• 11u30: Baloise Antwerp Short Run (6 km)
• 13u05: Baloise Antwerp 10 Miles (start in 5 waves: 13u05 – 13u30 – 13u55 – 14u20 – 14u45)
• Laatste start Persil Kids Mile: 10u50
• Laatste start Baloise Antwerp Short Run: 11u55
• Laatste start Baloise Antwerp 10 Miles: 15u05

Meer info:

www.baloiseantwerp10miles.be

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?