Astronaut loopt marathon in de ruimte

Zondag vond over het Kanaal de marathon van Londen plaats. Een iemand liep die wedstrijd op een wel heel bijzondere plaats: de ruimte.

Astronaut Tim Peake kondigde vorig jaar al aan dat hij de London Marathon in de ruimte zou lopen en de Brit heeft woord gehouden. Aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS legde hij de 42,195 kilometer af op een loopband, zo’n 400 kilometer boven de andere lopers.

De 44-jarige Peake gebruikte gewichten om de gewichtloosheid tegen te gaan en klokte trouwens geen onaardige tijd: 3 uur, 35 minuten en 21 seconden. Daarmee deed hij beter dan Sunita Williams, die als eerste astronaut een marathon in de ruimte liep: die van Boston. Williams deed er bijna 4,5 uur over.

De overwinning in Londen was trouwens voor de Keniaan Eliud Kipchoge. Hij kwam na 2 uur, 3 minuten en 4 seconden over de meet, een nieuw parcoursrecord. Hij bleef ook slechts zeven seconden boven het wereldrecord dat Dennis Kimetto in 2014 klokte in Berlijn.