App helpt blinde hardloper om volledig alleen te lopen

Als alles goed gaat, kunnen blinde lopers binnenkort misschien zelfstandig hardlopen dankzij een nieuwe app van Google.

De Amerikaanse hardloper Thomas Panek kreeg als kind te horen dat hij langzaam zijn zicht zou verliezen door een genetische afwijking. Vandaag is hij helemaal blind maar hij loopt nog steeds, ondanks zijn beperking. “Tijdens het lopen voel ik me ontzettend vrij en gelukkig. Ik heb een hele tijd samen met vrijwilligers gelopen, die me begeleidden. Toch vond ik het niet zo fijn om altijd de persoon voor mij te moeten volgen. Ik heb ook een blindegeleidehond die mee gaan lopen. Maar er zijn simpelweg niet genoeg honden voor alle blinde lopers… Voor mij en vele anderen is het zeer belangrijk dat ik weer opnieuw alleen kan lopen,” aldus Thomas.

Dankzij een nieuwe app van Google is dit binnenkort misschien mogelijk voor alle blinde hardlopers. Panek mocht de app al uitproberen en was er lovend over na een 5K looptoer: “Geen begeleider, geen stok, geen hond: gewoon ik helemaal alleen, dat voelde ongelofelijk bevrijdend!” Het enige wat nodig is, is een telefoon met camerafunctie. Die zorgt voor nauwkeurige monitoring en instructies tijdens het lopen.

De app is vandaag nog niet beschikbaar voor het grote publiek maar daar wordt volop aan gewerkt. Binnenkort kunnen andere blinde lopers dan hopelijk hetzelfde heerlijke gevoel van vrijheid en zelfstandigheid ervaren!

Hieronder kan je de mooie beelden bekijken van Thomas na zijn geslaagde loopsessie met de Google app…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?