Alle mobiliteitsinfo over DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

Zondag veroveren tienduizenden lopers voor de 31e keer de Antwerpse binnenstad. Dat gaat uiteraard gepaard met verkeersmaatregelen. Hieronder lijsten we de belangrijkste op.

Om de toestroom van deelnemers en supporters naar en van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon zondag zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben de stad Antwerpen, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum en de organisatie een strak mobiliteitsplan opgemaakt. Als iedereen daar maximaal gevolg aan geeft, wordt elke verplaatsing naar, in en rond de stad een stuk aangenamer.

Het mobiliteitsplan is vooral gericht op spreiding. Afhankelijk van waar de deelnemer komt, zijn er een aantal preferentiële trajecten. Wie binnen de stad woont, komt best te voet of met de fiets (tot aan de voetgangerstunnel of de veerboot). Wie wat verder woont, maar toch nog binnen het tramnetwerk, komt best met de tram. Voor het autovervoer zijn er gratis parkings voorzien met aansluiting op het tramnetwerk of pendelbussen. Ook de trein is en blijft een prima alternatief. Sowieso geldt voor iedereen: vertrek tijdig!

Te voet of met de fiets

Wie uit Antwerpen zelf – of de directe omgeving – naar het evenement komt, doet dat best te voet of met de fiets, in combinatie met de gratis veerboot. Te voet, ook vanaf de treinstations, is het allerhandigste. Met de fiets is het comfortabeler voor wie van net iets verder komt. Aan de veerboot moet je je fiets achterlaten in een van de fietsenstallingen. Er zijn op het Steenplein en ook elders in de stad tal van extra fietsenstallingen.

Van de stad naar Linkeroever (en terug): neem de GRATIS boot

Ten opzichte van vorige jaren wordt de capaciteit van de veerdienst over de Schelde sterk uitgebreid en de reistijd aanzienlijk ingekort. Tussen 10u en 19.30u varen er meer en GRATIS veerboten tussen beide oevers, vanaf het ponton van het Steenplein op Rechteroever naar – ook dat is nieuw – een aanlegsteiger vlak bij de start- en aankomstzone op Linkeroever.

Openbaar vervoer

Kom je van (iets) te ver om te voet of per fiets te komen, dan is het openbaar vervoer de allerbeste keuze. De Lijn zet alle beschikbare trams en bussen maximaal in en voorziet pendelbussen van op parkings, voor wie met de auto van verder komt. Tickets zijn via sms op voorhand te koop, ook dat bespaart je mogelijke files.

Auto

Wie met de auto kom,t rijdt best naar één van de vele grote parkeerterreinen die langs elke grote invalsroute liggen. Van daar rijden er pendelbussen en/of trams naar de stad of de start. Alle automobilisten – ook Antwerpenaren die de stad in of uit willen en al wie zondag over de R1 langs Antwerpen moet – houden er best rekening mee dat de Kennedytunnel, Waaslandtunnel en Bolivartunnel tijdelijk worden afgesloten op zondag 17 april.

Het parcours voert de lopers opnieuw door de Kennedytunnel, net als vorig jaar door de koker richting Nederland. Dat bleek een geslaagde zet die nauwelijks voor verkeersoverlast zorgde op de Antwerpse ring. Het verkeer komende uit Gent wordt omgeleid via de Liefkenshoektunnel, die op dat moment tolvrij zal zijn.

Samenvattend

Het mag duidelijk zijn dat het allerbelangrijkste voor de deelnemers is om tijdig naar Linkeroever af te reizen. En wie vanuit de stad komt daarvoor de gratis veerboten gebruikt. Aan de supporters wordt gevraagd om Linkeroever te vermijden en voor zo veel mogelijk sfeer te zorgen op Rechteroever, waar op tientallen plaatsen langs het parcours animatie is voorzien.

Alle details over de mobiliteit vind je op www.dvvantwerp10miles.be.

Inschrijven kan nog tot en met donderdag bij Runners’ Lab in Zwijndrecht, Gent, Zaventem en Paal. Van vrijdag tot en met zondagmiddag kan je je ter plaatse inschrijven op de Runners’ Lab Expo. Handig met het daginschrijvingsformulier op de website. Surf naar www.dvvantwerp10miles.be en klik op inschrijven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?