Avondeten voor het lopen: zo pak je het aan!

Ga je 's avonds na het werk lopen? Dan komen deze voedingstips van pas.

Als je thuiskomt na een lange werkdag, heb je wellicht honger. Maar als je nog loopplannen hebt, is het geen goed idee om een zware/grote maaltijd naar binnen te spelen voor het lopen. Je kan/mag uiteraard wel iéts eten, zodat je voldoende energie hebt om lekker te sporten. Hier volgen enkele tips!

Eet je avondmaal maximaal 2 uur voor je gaat lopen
Op die manier krijgt je eten voldoende tijd om te verteren. Uiteraard is dit persoonlijk, maar 2 tot 2,5 uur op voorhand eten is een goeie richtlijn. Kies voor een maaltijd die de nodige koolhydraten bevat, bv. pasta, rijst, aardappelen. Hiermee vul je je glycogeenvoorraad aan, en die heb je zeker nodig als je langer dan 1 tot 1,5 uur gaat lopen. Eet niet te veel, want anders kan niet al je eten goed verteren tegen dat je gaat lopen. Zorg ook dat je avondmaal niet te veel vezels en/of vet bevat, want dat vertraagt de vertering. Drink ook genoeg voordat je gaat lopen. Als het heel warm is en/of je snel dorst hebt, kan je water meenemen tijdens het lopen (bv. in een looprugzak of drinkgordel). Een goeie tip: je kan je avondmaal verdelen in 2 porties, waarbij je de ene helft verorbert voor het lopen en de andere helft erna. Zo heb je iets lekkers om naar uit te kijken tijdens het lopen!

Tot 1 uur op voorhand: eet iets kleins
Ben je niet op tijd thuis om een volledige maaltijd te eten? Tot 1 uur voordat je gaat lopen kan je iets kleins eten. Kies voor een makkelijk verteerbare snack die rijk is aan koolhydraten. Denk aan een banaan, een potje havermout (eventueel met wat magere yoghurt), een (zelfgemaakte) energiereep of een boterham met beleg (bv. confituur, honing, perensiroop). Je avondmaal kan je dan eten na het lopen. Tip: neem eventueel een gelletje of wat isotone sportdrank mee tijdens het lopen, als je schrik hebt dat je anders niet voldoende energie zal hebben.

Binnen de 2 uur na het lopen: eiwitten en koolhydraten aanvullen
Ook al heb je na het lopen ’s avonds misschien niet veel honger meer, zorg dat je altijd wel nog iéts eet, namelijk een kleine maaltijd of snack met koolhydraten en eiwitten (bv. een potje havermout of fruit met wat yoghurt of kwark, ideaal in de zetel voor de tv trouwens!). Hiermee vul je je glycogeenreserves aan (koolhydraten) en laat je je spieren goed herstellen (eiwitten). Zo word je sterker voor die volgende looptraining! Drink ook voldoende water na het lopen (zeker bij warm weer), zodat je vochtreserves opnieuw aangevuld worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?