Gezonde volkorenpannenkoeken met appel & kaneel

Appel en kaneel. Ze zijn een match made in heaven. Zeker tijdens de koudere maanden van het jaar is kaneel een van onze favoriete ingrediënten om in onze (bak)recepten te verwerken. Voor deze pannenkoeken combineer je havermout met volkorenmeel. Ze zijn luchtig met een crèmige textuur binnenin en proeven dankzij de appel lekker zoet. Met dit receptje maak je ze eenvoudig zelf!

Ingrediënten:
– 2 middelgrote appels, geschild en ontpit
– 2 eetlepels ongezouten boter
– 2 eetlepers ahornsiroop
– 1 + ¼ theelepel kaneel
– 90 g volkorenmeel
– 60 g havermout
– 2 tl bakpoeder
– ¼ tl zout
– ¼ tl baking soda
– 2 tl suiker
– 230 g 0% Griekse yoghurt
– 1 tl vanille-extract
– 1 groot ei
– 200 ml water

Bereidingswijze:
– Snijd 1 appel in de helft; rasp de helft en zet opzij. Doe de overige anderhalve appel in stukje. Smelt de boter in een klein pannetje op een matig vuurtje. Doe er de stukjes appel bij samen met 60 ml water; dek de appel af en kook de appel tot die zacht is (ca. 10 à 12 minuten). Doe er nu ook de ahorsiroop en ¼ tl kaneel bij.

– Doe ondertussen de bloem, havermout, bakpoeder, suiker, zout, baking soda en de overige theelepel kaneel in een grote kom. Meng in een kleinere kom ook de yoghurt, de rest van het water (120 ml), de vanille en het ei. Doe nadien de yoghurtmix en geplette appel bij het bloem-mengsel; roer tot alles gemixt is.

-Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur. Lepel een kleine hoeveelheid van het beslag in de hete pan. Bak de pannenkoek gedurende 3 à 4 minuten, draai om en bak de andere zijde ook nog zo’n 2 à 3 minuten.

 

Porties: 4
Voedingswaarde per portie: calorieën: 298 l vetten: 8 g, waarvan verzadigd: 4g & mono-onverzadigd 2 g l koolhydraten: 45 g, waarvan suiker 18 g l eiwitten: 12 g l vezels: 5 g l cholesterol: 63 mg l zout: 459 mg
Voedingsbonus: kalium: 157 mg l ijzer: 14% l vitamine A: 6% l vitamine C: 6% l calcium: 143%

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?