Al je loopstatistieken in één horloge

In Londen stelde TomTom haar allernieuwste uitvinding voor: de TomTom Runner Cardio met ingebouwde gps en ... hartslagmeter! Running.be was erbij en kreeg de kans alles mooi uit te testen.

TomTom zorgde voor het nodige mysterie. Er zou iets voorgesteld worden dat revolutionair zou zijn voor lopers. Nou moe, denkt de cynische medemens dan. De nieuwsgierige medemens stapt dan weer goedgemutst het vliegtuig op. In de taxi – correctie, ‘cab’ – begon het TomTom-avontuur. Ik kreeg een TomTom-uurwerk omgepolsd. Dit was het dus… maar wat kon het? Op het scherm verscheen mijn hartslag: 62. Rustig, ontspannen.

De taxi werd vervolgens omgeleid. Een ondergrondse parking in. Een beetje eigenaardig, wel. Om dan overvallen te worden door roepende en tierende Occupy-betogers… Wie daar in trapt, is wel heel goedgelovig. Die hartslag bleef OK. Maar best wel leuk gevonden van TomTom om je hart op de proef te stellen. Ik zal net iets te cynisch zijn aangelegd om in dit soort theater te trappen, helaas.

De daaropvolgende trappen – vier verdiepen – jaagden de hartslag beduidend meer omhoog. Het horloge werkte dus duidelijk… en dat zonder de klassieke hartslagmeterband rond het middel. Even later volgden nog een wel heel toevallige ontmoeting met enkele enthousiaste joggers, een up-tempo passage door een bowling-center – strike! – en een bizarre confrontatie met een roepende en tierende Brit. Om dan een donkere kelder in te duiken en enkele horrorscènes te moeten ondergaan: ronddolende zombies, een zotte dokter met boormachine en veel – heel veel – stroboscoopgeflits.

Toegegeven, TomTom heeft er zijn werk van gemaakt, van deze presentatie. En elke keer maar weer die hartslag in het oog houden. Eindpunt van deze tocht was een donkere ruimte met daarin enkele spinningfietsen opgesteld. Een anonieme instructrice gaf het tempo aan. Niet meedoen was geen optie. We lieten ons niet kennen en trapten ons de ziel uit het lijf.

OP DE LOOP MET VICTORIA PENDLETON

Eens uitgebold ontdeed de instructrice zich van haar vermomming… het bleek Victoria Pendleton te zijn, gouden medaillewinnaar in het baanwielrennen voor. Wie ook voor cycling.be schrijft kent zijn klassiekers natuurlijk. De 33-jarige Victoria won in 2012 goud in de keirin op de Olympische Spelen en zilver in het spurtnummer. En la Pendleton mag er zijn, zo bewijze haar covershoots voor bekende bladen en haar passage in de BBC-hit Strictly Come Dancing.

We spraken haar na de spinningsessie. “Ik ben een goed jaar gestopt met fietsen en ben dan terug beginnen lopen. Terug, want dat deed ik vroeger heel graag, maar mocht het natuurlijk niet meer combineren tijdens mijn professionele wielerjaren. Als je zoals ik aan topsport hebt gedaan is het achteraf moeilijk afkicken en dan wil je jezelf in kaart blijven brengen. Niet dat ik goed of snel loop hoor, maar ik wil wel weten wat ik doe en dat kan perfect via dat handig toestelletje daar…”, wees ze me op de TomTom Runner Cardio. “Maar de volledige uitleg krijg je straks.”

Het was inderdaad schoon volk dat de lancering van Tomtoms allernieuwste product kwam ondersteunen. Neem nu de Fransman Christophe Pinna, viervoudig wereldkampioen karate en tegenwoordig deelnemer aan de Marathon des Sables. Dat zoiets geen eenvoudige loopwedstrijd is weten we dankzij Tomtesterom Waes. Pinna vertrouwde me toe: “Heerlijk toestelletje, wees blij dat je dit kan meemaken.”

KIPLAGAT: ‘STATISTIEKEN ZIJN EEN SPIEGEL’

Ook Lornah Kiplagat, de tot Nederlandse genaturaliseerde langeafstandsloopster van Keniaanse origine kom ik tegen. De trotse bezitter van vier wereldtitels, één Europese titel en meerdere wereldrecords is ook fan van het nieuwe TomTom-product. En als ik nu één atlete niet verdenk van goedkoop marketing-uithangbord-schnabbel-aanwezigheid is het wel Kiplagat. Lornah, geboren al seen van de tien kinderen in een boerengezin kreeg de gelegenheid in India geneeskunde te studeren. Ze weigerde echter. Tot woede van haar ouders. Ze vluchtte naar een nicht, de atlete Susan Sirma, om een baantje te zoeken. Vier maanden later al werd ze vijfde bij de crosskampioenschappen van Kenia. Daarna volgden echter nog vele tegenslagen, maar ook veel heerlijks als je alle medailles in rekening brengt. Dankbaar voor wat de sport haar bracht richtte ze in kenia enkele sportscholen op.

We vroegen haar waarom zij fan is van het nieuwe TomTom-horloge: “Een polshorloge dat alles registreert wat maar met sport heeft te maken, een ingebouwde gps heeft en een ingebouwde hartslagmeter… Weet je, voor een topsporter zijn cijfertjes alles. Statistieken zijn een spiegel. Hoe eenvoudiger én juister dat kan, hoe beter.”

TECHNIEK UIT DE MEDISCHE WERELD

Zelf probeerden we het toestel dus uit tijdens de presentatie in Londen: trappen op en af, stevig doorstappen, een lichte loop, een stevige spinningsessie en… de confrontatie met een horrorscène, live én onaangekondigd. Welk effect elk van die activiteiten had op mijn hartslag kon ik meteen aflezen van het horloge. En wat mijn hartslag in rust was wist ik dus meteen ook.

De techniek die aan dit concept ten grondslag ligt komt uit de medische wereld. Een lichtsignaal registreert de pulserende kracht van de haarvaten. Dat werkt accurater dan de klassieke registratie volgens de vermaledijde hartslagmeter rond de borst. Die blijft zoals de meesten onder u weten trouwens meer niet dan wel zitten. Of de meter zakt af of zit te strak… en wat dan met de werking van zweet? Ik hou er alleszins niet van en ik maak me sterk dat ik niet de enige ben. Dat je hetzelfde bereikt met ene eenvoudig polshorloge klinkt mijns inziens dan ook als muziek in de oren.

‘A GIANT LEAP FOR THE RUNNING COMMUNITY’

De idee achter het hele uurwerk is eenvoudig. Gary Raucher, vice president TomTom: “Vroeger dachten we: we moeten onze klanten van A naar B brengen op een zo vlot mogelijke manier. Met een auto. Maar je kan het ook anders interpreteren: het moet niet alleen praktisch van plek A naar plek B, het kan ook aspirationeler. We brengen je van waar je nu bent naar waar je in de toekomst wil zijn. Dat hoeft dan geen plek meer te zijn, maar ook een manier van leven. Van ‘waar wil je naartoe’ zijn we geëvolueerd naar ‘waar/wat wil je zijn’.”

Ook Jesper Faurschou luidt met plezier de loftrompet. De Deense kampioen op de 10km, 4km cross country, halve marathon, de 5.000 en de 10.000 meter allemaal in 2007 en veelvuldig medaillewinnaar in de daaropvolgende jaren schuwt zelfs de grote woorden niet: “A giant leap for the running community!” Tja, zoiets moet je zelfs niet vertalen.

TOPTECHNOLOGIE ZONDER GEDOE

Ik testte na zoveel positieve commentaar ook de verschillende intensity zones uit waarin je kan trainen. Easy, Fat Burn, Endure, Speed en Sprint. Het handige is dat je die zone op voorhand kan programmeren en je via een trilfunctie verwittigd wordt wat je moet doen om in deze zone te blijven. Versnellen of vertragen. En achteraf kan je op je computer perfect in allerlei grafiekjes aflezen hoe je getraind hebt en in welke zone je gewerkt hebt. Toptechnologie zonder gedoe. Zo hoort het.

Voor iemand die veel loopt, maar best wel wat technologische schroom te overwinnen heeft zoals ondergetekende is dit het ultieme toestel. Met als extra gimmick dat je je hartslag tijdens de hele dag ook in kaart kan brengen. Tijdens de eerste vergadering, de ontspannen lunch of vlak voor het halen van een deadline. Om maar te zwijgen over het effect op je hartslag van een huiselijke ruzie… of wat de Wiedergutmachung teweeg brengt in je hartje.

PS: Dit artikel werd geschreven met een gemiddelde hartslag van 62.

Pluspunten TomTom Runner Cardio

– Je kan je volledige profiel samenstellen zodat je echt tailormade informatie krijgt.
– Inzetbaar om te lopen, fietsen, zwemmen en op de loopband (functie zonder gps-signaal)
– Al je voorbijgaande activities zijn te raadplegen.
Specifieke looptraining is mogelijk in verschillende modi: Easy, fat Burn, Endure, Speed en Sprint.
– Achteraf krijg je gedetailleerde feedback: in welke zone heb je het meest gewerkt. (Ondanks alle horror, bowling en spinning bleek ik 91% easy, 4% fat burn, 3% uitdaging en 2% speed achter de kiezen te hebben)

Oordeel: top!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?