Dit is de beste voeding om nu te eten (+ recept voor seizoenssalade met watermeloen en feta)

De zomer, dat vraagt om frisse gerechten, bij voorkeur te verorberen op een plekje in de zon. Als je seizoensgebonden ingrediënten gebruikt, geniet je van veel gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn ze lekkerder, goedkoper én hebben ze een kleinere impact op het milieu!

Eten volgens de seizoenen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In het huidige nummer van RunningBE magazine zetten we daarom enkele zomertoppers op een rij en geven we je zomerse kookinspiratie. Hieronder vind je alvast 5 seizoenstoppers:

1. Tomaten
Tomaten eten we het ganse jaar door, maar zijn op hun best in de zomer. Ze zijn rijk aan lycopeen, de stof die ze hun rode kleur geeft. Het verlaagt de kans op kanker en draagt bij tot een gezond hart.
2. Bosvruchten
Bosvucten, zoals aardbeien, frambozen, blauwe en rode bessen en braambessen zijn allemaal vitamine C-bommetjes boordevol antioxidanten. Ze behoren tot de categorie ‘zacht’ zomerfruit en bevatten doorgaans wat extra voedingsvezels en minder suikers dan andere fruitsoorten.
3. Watermeloen 
Deze vrucht bestaat voor 92% uit water en is dus ongelofelijk hydraterend. Het zuivert je lichaam en ondersteunt de werking van je nieren.
4. Artisjok 
De artisjok is zeer voedzaam doordat het veel vezels, vitamines en mineralen bevat. De helft van de koolhydraten (10 g per 100 g) bestaat uit inuline, een onverteerbare voedingsvezel die een positief effect heeft op de darmflora, het hart en de stofwisseling.
5. Komkommer 
Komkommer is rijk aan voedingsvezels, een goede bron van vitamine K en het mineraal kalium, dat je vochtgehalte in balans houdt. Daarnaast bestaat het voor zo’n 94% uit water, waardoor het je lichaam goed hydrateert. 
 
SEIZOENSRECEPT:
Salade van watermeloen, aardbei & komkommer 
 
Ingrediënten (voor 4 pers):
 
* 400 g watermeloen 
* 1 komkommer 
* 500 g aardbeien
* Verse muntblaadjes 
* 1 rode ui 
* 100 g feta 
* Olijfolie, balsamico 
* Peper, zout 
 
 Bereidingswijze: 
 
* Spoel de aardbeien en snij ze in kwartjes. Snij de watermeloen en komkommer in blokjes. Snipper de rode ajuin en snij de munt fijn. 
* Meng alle ingrediënten en verkruimel er de feta over.
* Meng wat olijfolie en balsamico voor de dressing en roer onder de salade. ? Kruid met peper en zout.
 
In het zomernummer zetten we nog meer seizoensproducten en -recepten in de kijker. RunningBE magazine vind je in de supermarkt, dagbladhandels en Standaard Boekhandel. Je kan het hier ook online bestellen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?