7x voeding voor een hart in topconditie

Gezonde en gevarieerde voeding houdt je hart gezond en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn de voornaamste doodsoorzaak in ons land. Gelukkig kan je door het eten van bepaalde voedingsmiddelen je risico op een hartaanval verkleinen. Zet voldoende fruit en groenten, volle granen, noten en zaden, peulvruchten, vis- en schaaldieren en verse zuivelproducten op je menu.

Met deze 7 voedingsmiddelen hou je je hart gezond en gelukkig (+ waarom):

1. Tomaten:
bevatten veel lycopeen (zo komen ze trouwens aan hun felrode kleur), vitamine C en bètacaroteen. Allemaal bestanddelen die het risico op een hartaandoening verlagen.
2. Havermout: verlaagt de slechte LDL-cholesterol, waar je hart alle baat bij heeft. Als je je dag start met havermout, heb je bovendien een voldaan gevoel tot de middag. Dat is dan weer goed om je gewicht onder controle te houden. Voeg nog wat bessen en noten toe om extra veel gezondheidsvoordelen te ondervinden… (zie verder)
3. Bosvruchten: bessen in alle kleuren (bosbessen, rode bessen, aardbeien, frambozen) bevatten veel vezels en heilzame voedingsstoffen die je hart gezond houden.
4. Noten: zijn rijk aan vezels, vitamine E en gezonde vetten. Ze verlagen je slechte cholesterol en verminderen op die manier de kans op hartaandoeningen. Doordat noten veel vetten (en dus calorieën) bevatten, is het aan te raden om je te beperken tot een handvol per dag. Ideaal als gezond en vullend tussendoortje!
5. Rode, gele en oranje groenten: felgekleurde groenten zoals wortel, pompoen, zoete aardappel, gele en rode paprika zitten vol carotenoïden, vezels en vitamines. Die hebben allemaal een gunstig effect op de gezondheid van je hart.
6. Vette vis: een vissoort zoals zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Dit zijn gezonde vetten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartproblemen en een verlaagde bloeddruk. Andere vette vissoorten (bevatten ook omega-3 maar iets minder dan ‘koning zalm’) zijn makreel, haring, sardines, tonijn, ansjovis en forel. Als je deze in blik koopt, kies dan voor de versie in eigen nat in plaats van in olie. Ook lijnzaad/lijnzaadolie bevat veel omega-3 vetzuren, net als walnoten en amandelen.

7. Citrusfruit: vruchten als sinaasappels, pompelmoes en citroen zijn echte vitamine C-bommen. Hierdoor spelen ze een grote rol in de bescherming van je hart. Ze zijn ook rijk aan flavonoïden, waardoor je minder risico loopt op een beroerte.

Welke voeding moet je vermijden?
Beperk je consumptie van vlees, boter, sauzen, zoetigheid, gebak en kant-en-klare gerechten (waar veel vet, suiker en zout aan is toegevoegd). Ook frisdranken en alcohol laat je het best zoveel mogelijk links liggen, als je lief wil zijn voor je hart.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.