Vis voor lopers: welke kies je het best?

De algemene richtlijn luidt dat je één à twee keer per week vis op het menu moet zetten. Wat maakt vis zo gezond en welke voordelen biedt hij je als loper? Energy Lab-voedingsdeskundige Jolien Lewyllie zet alles op een rijtje.

Vis is gezond: dat is wetenschappelijk bewezen. Hij is een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Jolien: “Daarom doe je er goed aan om één à twee keer per week vis te eten. Opgelet: de ene vis is de andere niet. Eet bij voorkeur verse vis, vis uit de diepvries of vis uit blik in eigen nat om van de vele gezondheidsvoordelen te genieten. Wees matig met gerookte en gepaneerde varianten of vis in blik waar olie, zout of smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Gefrituurde vis kan uitzonderlijk, maar hoort niet thuis in een gezond voedingspatroon.”

Vis is supergezond voor iedereen, zeker voor mensen die veel sporten. Jolien: “Dit komt door de omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die in vette vissoorten overvloedig aanwezig zijn. Per dag zou je volgens de Gezondheidsraad 200 mg EPA en DHA moeten binnenspelen. In 100 g vette vis zit meer dan 7 keer deze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid! Visvetzuren zijn bijzonder goed voor je hart. Ze helpen ook tegen vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Het is nog niet volledig wetenschappelijk bewezen, maar ze zouden ook de spieren herstellen en verstevigen. In combinatie met voldoende rust is dit essentieel voor je recuperatie na een inspanning en broodnodig om blessures tegen te gaan. En dat is nog niet alles! Visvetzuren remmen ook ontstekingen. Ze vermijden dat ontstekingssignalen van je spieren tot in je hersenen geraken. Op die manier voel je geen of minder pijn. Zo voelen je trainingen minder zwaar aan!”

Je vindt de heilzame omega-3 vetten het meest in vette vis zoals paling, haring, makreel en sardines. Veel mensen zijn hier geen fan van door de nogal uitgesproken smaak. Maar Jolien heeft goed nieuws: “Omega-3 vetzuren zijn ook rijkelijk aanwezig in zalm, toch wel dé favoriete vissoort van velen. Of je je vette vis nu vers eet, uit de diepvries of uit blik (eigen nat): het maakt niet uit. Alleen bij zalm moet je opletten. Verse zalm is Atlantische zalm en dus vette vis. Uit blik of uit de diepvries komt zalm doorgaans uit de Stille Oceaan, en die zalm is een minder vette vis. We noemen vis trouwens ‘vet’ als er meer dan 5 g vet per 100 g in zit.”

Het volledige artikel, inclusief twee recepten, lees je in ons meinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?