7 vrouwelijke loopdilemma’s opgelost

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zetten we 7 'uitdagingen' voor de vrouwelijke lopers op een rij. Onze redactrice deelt haar tips.

S.O.S. ontploft kapsel
Als ik met mijn haar in een paardenstaart loop, verandert mijn kapsel in een ontploft vogelnest. Gevolg: een kwartier extra in de badkamer om de knopen eruit te krijgen. Gelukkig zijn er oplossingen: laat een tangle teezer verhinderen dat je haar klit, gebruik een goede conditioner, draag je haar in een dot of vlecht, en zet in de winter een muts op.

Ontsierde voeten
We moeten eerlijk zijn: de voeten van lopers zijn meestal niet ons mooiste lichaamsdeel. Ze krijgen veel te verduren. Maar elke zomer stel ik vast dat zwarte teennagels, eelt en eksterogen in mijn sandaaltjes en slippers niet fraai ogen. Maar ondertussen heb ik wel voldoende trucjes om mijn ‘voetkwaaltjes’ te verhelpen. Ik lak mijn teennagels in een donker kleurtje om kapotte nagels te maskeren. Na elk loopje trek ik snel schoenen en sokken uit, zodat schimmel geen kans krijgt. Ik verwijder eelt met een voetvijl en ik verwen voor het slapengaan m’n voeten af en toe met hydraterende crème (good old vaseline werkt ook), die dan de hele nacht intrekt.

Lopen tijdens de zwangerschap
Tijdens mijn zwangerschap liep ik tot de vierde maand. Zes weken na de bevalling ging ik weer op pad. Zwangere running junkies kunnen actief blijven, maar houden beter rekening met enkele richtlijnen. Train niet voor een wedstrijd of doel. Wissel af met andere sporten (zwemmen, wandelen, yoga). Oververhitting kan je baby in gevaar brengen. Draag aangepaste loopkleding en neem water mee. Nuttig géén energiedrankjes, want ze bevatten soms cafeïne. Eet genoeg voor je gaat lopen.

Schurende dijen
Veel vrouwen hebben tijdens het lopen last van schurende bovenbenen, vooral bij het zweten. Je lost dit op met een strakke, goed passende short. Er bestaan ook crèmes, sprays en patches om schuurplekken te vermijden. Talkpoeder in je broek strooien, kan ook al helpen.

Menstruatie
Hoezeer wij vrouwen (én mannen wellicht ook) de ‘dagen van de maand’ verfoeien,  kan de menstruatiecyclus toch een positieve invloed hebben. In de eerste helft van de cyclus is er een hoge concentratie oestrogeen, het hormoon dat spieren zou versterken. Tijdens de tweede helft domineert progesteron, dat de spieren lijkt af te breken. Conclusie: in de eerste fase presteer je het best, terwijl je je in de tweede helft beter op herstel focust. Dit is theorie, want veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Met de pil krijg je er controle over en zou je je ’topmomenten’ dus beter kunnen inplannen.

IJzertekort
Veel vrouwen kampen met ijzertekort door het bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit kan leiden tot bloedarmoede en futloosheid. Haal voldoende ijzer uit je voeding of neem – na advies van je dokter – een voedingssupplement. Geschikte ijzerbronnen zijn kip, kalkoen, mager rood vlees; zeevruchten, zeewier; groene groenten, peulvruchten; volkorenbrood, volkoren granen; noten, zaden, pitten, …

Wat bij menstruatiestop?
30% van de sportende vrouwen heeft heel weinig tot geen menstruatie. Bij loopsters die hard trainen daalt het vetpercentage en treedt soms een menstruatiestop op. Dit verhoogt de kans op blessures en levert problemen bij een kinderwens. Blijven je regels uit, ga dan langs bij je huisarts of gynaecoloog.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?