De herziene voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit 2017 had al oog voor de milieu-impact, maar die werd half dit jaar verder wetenschappelijk onderbouwd in samenwerking met het Departement Omgeving en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het resultaat zijn 7 concrete tips en tools voor de consument.
De nood aan een voedingspatroon dat onze eigen gezondheid én die van het milieu respecteert, wordt steeds groter. Daarin schiet de voedingsdriehoek anno 2021 te hulp. Een welgekomen aanvulling bij de voedingsdriehoek, vindt ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke: “Deze vernieuwing sluit naadloos aan bij onze gezondheidsdoelstelling om de Vlaming gezonder te laten leven tegen 2025. We willen inzetten op ‘health and wellbeing in all policies’, waarvoor we synergiën zullen aangaan met andere beleidsdomeinen binnen de Vlaamse overheid. Voeding is een dankbaar thema om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken.”
Dit zijn de 7 tips van het Instituut Gezond Leven om milieubewuster te eten:
1. DRINK VOORAL KRAANWATER
Kies bewust voor kraanwater in plaats van flessenwater. Doordat er geen verpakkingen of transport nodig zijn, heeft kraanwater een lagere milieu-impact. Het is bovendien budgetvriendelijk, praktisch én van goede kwaliteit dankzij de grondige controles die in Vlaanderen regelmatig uitgevoerd worden. Met een herbruikbare drinkfles heb je overigens geen plastic flesjes nodig!
2. EET MEER GROENTEN EN FRUIT, BIJ VOORKEUR VAN HET SEIZOEN
Groenten en fruit leveren tal van gezondheidsvoordelen, maar we eten er vaak nog te weinig van. Eet dus dagelijks groenten en fruit en laat je hierbij vooral leiden door het seizoen. Niet alleen zijn seizoengebonden groenten en fruit net dan op hun lekkerst, hun milieu-impact is ook beperkter. Hier vind je een overzicht van seizoensgroenten en -fruit.
3. KIES VAKER VOOR PEULVRUCHTEN, VOLKOREN GRANEN EN NOTEN
Een volledige omschakeling naar een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon is niet nodig, maar de Vlaming eet gemiddeld nog te veel vlees. Plantaardige voedingsmiddelen dragen bij aan een betere gezondheid en heeft een lagere impact op het milieu. Zo hebben ze een lagere uitstoot van broeikasgassen en gebruiken ze minder water en land. Peulvruchten hebben bijvoorbeeld een erg lage milieu-impact in vergelijking met vlees en zijn net als volle granen interessant als plantaardige eiwitbron. Bovendien dragen volkoren granen en peulvruchten bij aan het aantal levensjaren in goede gezondheid. .
4. EET MINDER VLEES EN VERKIES GEVOGELTE, VIS EN EIEREN BOVEN ROOD EN BEWERKT VLEES
Gemiddeld eet de Vlaming te veel (rood en bewerkt) vlees. Het verminderen van de huidige consumptie van vlees en andere voeding van dierlijke oorsprong, zoals kaas, zorgt voor een grote milieuwinst. Je hoeft vlees niet volledig te schrappen, maar ga regelmatig eens voor een dag zonder vlees en kies eens voor een plantaardig alternatief. Vis, gevogelte en eieren hebben de voorkeur, al kan ook vis een impact hebben op het milieu. Kies daarom 1 à 2 keer per week voor (vette) vis die niet overbevist en op een duurzame manier gevangen (MSC-label) of gekweekt (ASC-label) worden.
5. EET EN DRINK ZO WEINIG MOGELIJK LEGE CALORIEEN
Lege calorieën zoals frisdrank, chips, koeken en alcoholische dranken staan in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Ze vullen je maag wel, maar zijn niet voedzaam. Veel van deze voedingsmiddelen (bv. diepvriespizza, snoep en chips) zijn ultrabewerkt: ze zijn het resultaat van allerlei complexe industriële processen en verhogen de kans op overgewicht. Bovendien brengt elke extra stap in het voedselbewerkingsproces een bijkomende milieu-impact met zich mee.
6. VERMIJD VOEDSELVERLIES
Door een overvloed aan voedsel hebben we de neiging om te veel te kopen. Daardoor eten we soms meer dan nodig of moeten we voedsel weggooien. Gemiddeld gooit elke Vlaming jaarlijks maar liefst 37 kg voedsel en dranken weg. Voedselverlies kan je tegengaan door gericht aankopen te doen en deze op voorhand te plannen. Zo koop je niet meer dan je nodig hebt of op kan krijgen.
7. EET NIET MEER DAN JE LICHAAM NODIG HEEFT
Aansluitend op de vorige tip: door de overvloed aan voedsel eten we gewoonweg ook onbewust meer. Bovendien is het niet alleen belangrijk voor het milieu om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft, maar ook voor je eigen gezondheid. Door je boodschappen en maaltijden te plannen, kan je voorkomen dat je meer koopt en eet dan nodig. Heb je trek? Lees dan ook onze 10 tips om de bekende food cravings te beperken.
Meer info via de website van Het Vlaams Instituut van Gezond Leven: Hoe de voedingsdriehoek ook de planeet gezonder kan maken.