7 tips om je looproutine te hernemen na de zomervakantie

In het septembernummer van RunningBE magazine geeft Energy Lab-coach Thijs Dekiere zeven tips mee om opnieuw routine te kweken in je loopschema.

Tijdens de zomer heb je je looptrainingen misschien wat laten slabakken. Op reis was het te warm, thuis was er de zorg voor de kinderen of had je gewoon nood aan even helemaal niets doen. Jezelf na de zomer een schop onder je kont geven om de looptrainingen te hernemen, is niet altijd evident als de agenda volloopt met werk en sociale verplichtingen.

Energy Lab-coach Thijs Dekiere heeft ervaring zat in de begeleiding van mensen naar meer looproutine. “Na de zomer ga je opnieuw werken of naar school, de kinderen hernemen hun activiteiten, … Ook jij wil weer de routine van voor de vakantie vastgrijpen, dus ook je looproutine oppikken. Ik heb veel typische ‘najaarsklanten’: mensen die het lopen in de zomer wat hebben losgelaten. In september en oktober zie ik vaak lopers die tot drie maanden stilgelegen hebben, maar er in maart of april weer willen staan voor de loopevents. Die komen langs voor een wake-upcall. Anderzijds zijn er ook klanten die wel zijn blijven sporten, maar er gewoon vroeg willen bij zijn om klaar te raken voor het komende seizoen.”

“Hanteer het SMART-principe”

Herkenbaar? Dan helpen de tips in het septembernummer je al een aardig eind op weg om opnieuw routine te kweken in je loopschema. Een van die tips is en om een doel te stellen: “We merken dat mensen die geen doel vastleggen minder gemotiveerd zijn om door te zetten en vaker afhaken. Dat doel hoeft niet per se competitief te zijn. Dat mag een loopevent zijn, maar dat kan evengoed het voornemen zijn om gewicht kwijt te raken of om opnieuw 10 km te kunnen lopen. Leg dat doel niet te hoog en hanteer het SMART-principe: specifiek – meetbaar – acceptabel – realiseerbaar – tijdsgebonden. Dat houdt onder meer in dat je geen onrealistisch doel moet prikken: train niet naar een marathon binnen drie maanden als je van nul moet herbeginnen. Anderzijds, zeg ook niet: “Ik wil ooit weer 10 km lopen, want dat is niet specifiek genoeg. Plak daar een termijn op, zodat je minder last hebt van uitstelgedrag.”

Benieuwd naar meer advies en tips om het lopen verstandig weer op te pikken? Haal het septembernummer in huis: verkrijgbaar in de winkel, online of lees het artikel hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?