7 tips om een opgeblazen gevoel snel te verhelpen

Een opgeblazen gevoel komt vaak voor, maar wat kan je eraan doen?

Een opgeblazen buik kan veroorzaakt worden door bepaalde gewoontes, zoals te snel eten, kauwgom eten, drinken met een rietje of roken – allemaal zaken waarbij je veel lucht binnenkrijgt en die gasvorming kunnen veroorzaken. Je voedingspatroon is een andere mogelijke oorzaak. Sommige mensen melden gas en een opgeblazen gevoel nadat ze bepaalde voedingsmiddelen hebben gegeten die lactose, sucrose, zetmeel of te veel vezels of zoetstoffen bevatten

Voor anderen kan het een symptoom zijn van gastro-intestinale aandoeningen, zoals coeliakie (een auto-immuunziekte waarbij een ontstekingsreactie ontstaat in het darmslijmvlies van de dunne darm), prikkelbaredarmsyndroom of een groei in het aantal bacterieën in de darmen.

Kortom, een opgeblazen gevoel kan veel oorzaken hebben, maar er zijn wel bepaalde remedies die het ongemakkelijke gevoel ervan kunnen verminderen en verhelpen. Let wel: als je opgeblazen gevoel gepaard gaat met andere symptomen, zoals constipatie of diarree, ga je best langs je huisarts.

  1. Beweeg

Lichaamsbeweging is een goede methode om een opgeblazen gevoel te verhelpen of verlichten. Begin rustig met een wandeling van 15 à 30 minuten en zie hoe je maag hierop reageert. Ook andere rustige activiteiten, zoals yoga, kunnen helpen. Eerder onderzoek kon aantonen dat yoga de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom kan verminderen.

  1. Nuttig spijsverteringsbitters

Spijsverteringsbitters zijn een soort kruidenmengels die vaak gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde. Ze stimuleren het spijsverteringsproces door de afscheiding van spijsverteringsenzymen in het speeksel te bevorderen. Daarnaast stimuleren ze ook de galafscheiding en zorgen ze voor optimale zuurniveaus in de maag.

  1. Drink gemberthee

Gember staat bekend om de spijsvertering te ondersteunen en kan helpen tegen gasvorming en een onrustige maag. Gember helpt om voeding te verteren en door het maag-darmstelsel te leiden. Daarnaast kan het kruid ook kalmerend en ontstekingsremmend werken. Geen gemberthee of stukjes verse gember op voorraad? Ook andere soorten thee, zoals pepermunt, venkel en kamillethee, kunnen verlichtend werken.

  1. Hou je stressniveau onder controle

Stress kan een impact hebben op de gezondheid van je darmen. Tijdens stressvolle situaties gaat het bloed van het spijsverteringssysteem naar je spieren, omdat je lichaam dit prioritair vindt. Je lichaam bereidt zich namelijk voor op een vecht-of-vluchtmodus. Handig als je je in een levensbedreigende situatie bevindt, maar minder efficiënt als deze stressreactie een gevolg is van een overvolle inbox.

Doordat je lichaam in een stresvolle situatie het meeste bloed naar de spieren stuurt, vertraagt of stopt je spijsverteringssysteem en blijft voeding in je maag zitten. Het gevolg? Een opgeblazen buik. Door je zenuwsysteem te ontspannen, kan je de spijsverteringsprocessen weer op gang brengen. Adem diep in en uit, maak een wandeling, luister naar muziek of schrijf je zorgen op een papiertje neer. Of neem je loopschoenen: het is bewezen dat lopen helpt tegen stress.

  1. Doe een ademhalingsoefening

Diepe buikademhaling doet meer dan enkel stress verminderen. Het is ook een handige methode om je beweeglijkheid te stimuleren. Je kan online en via bepaalde apps heel wat ademhalingsoefeningen terugvinden. De ‘Box Breathing’, waarbij je je adempatroon in vier delen verdeelt, is een bekende oefening: adem in gedurende vier seconden, hou de adem vier seconden vast, adem 4 seconden uit en hou je adem weer vast gedurende vier seconden.

  1. Eet lichtverteerbare voeding

Als je kampt met een opgeblazen gevoel, heb je niet meteen zin om (veel) te eten. Maar uiteindelijk moet je je lichaam wel van de nodige brandstoffen blijven voorzien. Bovendien kunnen de klachten verergeren als je een maaltijd overslaat doordat je je lichaam zo nog meer stress geeft. Je doet er daarom goed aan om iets licht verteerbaars te eten, zoals gekookte of gepureerde voedingsmiddelen. Denk hierbij aan gekookte groenten, bananen, fruit zonder schil en pitten (bv. gebakken appeltjes), mager vlees (bv. kip of kalkoen), romige pindakaas, eieren of soep. Zorg er ook voor dat je goed kauwt om de spijsvertering te helpen.

  1. Geef jezelf een massage

Tot slot kan een (zelf)massage soelaas bieden. Volgende massagemethode is een aanrader bij een opgeblazen buik:

  • Begin onder je linkerrib en masseer in een cirkelvormige beweging naar je linkerheup gedurende 10 tot 30 seconden.
  • Vervolgens begin je onder je rechterrib en masseer je met cirkelvormige bewegingen naar je linkerrib en verder naar beneden naar je linkerheup voor zo’n 30 seconden.
  • Tenslotte begin je aan je rechterheup en masseer je in een cirkelvormige beweging naar je rechterrib, langs je linkerrib en naar beneden naar je linkerheup gedurened 30 seconden.

Deze zelfmassage helpt de spieren rond je dikke darm samentrekken, wat afval en gevangen* lucht verhelpt die het opgeblazen gevoel of constipatie mee verooorzaakt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?