7 looptrekpleisters in eigen land

Vakantiegevoel loert om de hoek!

Lopers hebben doorgaans niet veel nodig om gelukkig te zijn. Geef hen een paar loopschoenen, een beetje tijd, een mooie route en ze fleuren helemaal op. Doe daar nog een stralend zomerzonnetje bij en de vakantiecocktail is compleet. Ver hoef je daarvoor niet te gaan, want het kleine België heeft tal van looptroeven. Van de kust over ‘de Vlaanders’ tot Haspengouw en diep in de Ardennen, het sportieve vakantiegevoel loert bij ons gewoon om de hoek. En ook cultuur, kunst en horeca zijn altijd binnen handbereik. Voor het zomernummer van RunningBE magazine doorkruisten we het land en stipten we enkele looptrekpleisters aan.

De bloesemperiode mag dan wel voorbij zijn, ook tijdens de zomermaanden is Haspengouw prachtig om al lopend te verkennen. Deze landstreek strekt zich uit over de Belgische provincies Limburg, Luik, Namen en Vlaams- en Waals-Brabant. Een van bekendste hotspots de laatste jaren is het Zuid-Limburgse Borgloon, met als ultieme eyecatcher het kunstwerk ‘Reading between the lines’ (doorkijkkerkje) van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Wie Borgloon op zijn mooist wil zien, en houdt van een beetje klimmen en dalen, kan starten vanuit het centrum voor een bewegwijzerde looproute van 4,4 km, 6,1 km, 8,8 km of 12,6 km. Iedere route leidt langs het befaamde doorkijkkerkje.

Een andere trekpleister in Zuid-Limburg is de Landcommanderij Alden Biesen, van waaruit enkele prachtige wandel- en looproutes vertrekken. De vijf afstanden waaruit je kan kiezen zijn 3,4 km, 4,4 km, 8,2 km, 10,7 km en 16,2 km. Op die langste route passeer je het wijnkasteel van Genoels-Elderen. Je loopt langs de hoogstamboomgaarden van het domein van Alden Biesen, uitgestrekte akkers en beekvalleien. Net zoals in Borgloon houd je ook in Bilzen best rekening met het glooiende landschap.

Wil je meer mooie loopplekken in verschillende Belgische provincies ontdekken? Haal dan het julinummer van RunningBE magazine in huis: verkrijgbaar in de winkel, online via de webshop of lees het magazine digitaal via Blendle. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?