5 voordelen van koffie voor sporters

Veel mensen hebben 'hun koffietje' nodig om de dag fris en monter te kunnen starten en enigszins 'aanspreekbaar' te zijn. Wist je dat koffie je ook een fikse boost kan geven als je gaat sporten? De voordelen zijn wetenschappelijk bewezen.
Het is geen slecht idee om een kopje koffie te drinken voor je looptraining (ongeveer een uur vooraf). Cafeïne heeft 5 wetenschappelijk bewezen voordelen voor je sportieve prestaties:
1. Je wordt er een snellere loper door
Met 5 mg cafeïne (te consumeren een uur voor het lopen) geef je je training al een bescheiden boost. Lopers die koffie dronken voor een 5 km-loop, liepen ongeveer 1% sneller dan zonder koffie. Zeg nu zelf: daar zou je toch al eens de koffiemachine voor aanzetten hé?!

2. Koffie helpt bij het spierherstel na het lopen
Cafeïne draagt bij tot het spierherstel na een inspanning. Meer specifiek bevordert cafeïne het transport van glucose uit de koolhydraten die je eet of drinkt na het sporten. Zo worden je spieren vlotjes bevoorraad met nieuwe suikers en worden je energievoorraden, die na een training fel geminderd of bijna leeg zijn, sneller opnieuw aangevuld. Het resultaat: je voelt je gauw weer fris en monter!

3. Koffie drinken zorgt voor meer focus tijdens het lopen
Wie vooraf koffie drinkt, kan zich beter concentreren tijdens een inspanning. Zelfs als je een slechte nacht achter de rug hebt! Meer focus tijdens het lopen kan leiden tot een beter resultaat. Dus: drink koffie en ga recht op je doel af!

4. Koffie verbetert je bloedsomloop
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsomloop verbetert met 30% binnen de 75 minuten. Dat is heel wat! Het gevolg: meer zuurstof voor je spieren, dus meer kracht om lekker te knallen tijdens het lopen! Laat dus maar komen, die beker koffie voor de training… En gaan met die banaan!

5. Minder spierpijn door koffie

Als je een uur voor je training 2 tot 3 kopjes koffie drinkt, kan dit eventuele spierpijn tijdens het lopen voorkomen of verminderen. Klinkt interessant, vind je niet?
Overdrijf niet
Als loper hoef je dus geen koffie te verbannen uit je eet- en drinkpatroon. Let wel op: de aanbevolen hoeveelheid cafeïne ter verbetering van je loopprestaties is 3 tot 5 mg per kilo lichaamsgewicht. Eén kop koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne. Onderzoek heeft aangetoond dat je sowieso best niet meer dan 400 mg cafeïne per dag (= 4 koppen) consumeert om van de positieve effecten op je kracht en uithouding te genieten. Als je te veel koffie drinkt, word je rusteloos, krijg je hoofdpijn en gaat je hartslag de hoogte in. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Test het op voorhand uit
Hou er ook rekening mee dat niet iedereen hetzelfde reageert op koffie. Sommige lopers kunnen er goed tegen, anderen helemaal niet. Hier geldt hetzelfde advies als bij sportdrank en gels: test dit zeker vooraf als je van plan bent een zware training te doen of een wedstrijd te lopen. Zo voorkom je onaangename verrassingen…

Nog enkele tips voor een goede ‘koffiehygiëne’:
* Blijf voldoende water drinken. Dat is nog steeds de beste drank!
* Stop ten minste 6 uur voor het slapengaan met het drinken van koffie om slapeloosheid te voorkomen.
* Luister naar je lichaam. Drink je koffie omdat je moe bent? Pak dan eerst de oorzaak van die vermoeidheid aan.
* Hou het gezond! Wees matig met het toevoegen van melk, room of suiker. Gebruik liever magere of plantaardige melk, of kaneel als zoetmiddel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?