5 tips voor beginnende trailrunners

Ben je het zat om op de weg te lopen? Misschien is trailrunning, op onverharde wegen lopen, wel iets voor jou. Deze vijf tips kunnen je op weg helpen.
Trailrunning is een pak vermoeiender dan op verharde weg lopen, maar de voordelen maken het de moeite waard. Je gaat meer calorieën verbranden, je evenwicht verbeteren en je uithoudingsvermogen testen. Carter Hays is een personal trainer die al 40 jaar expert is in fitness en althletic performance. Op de website brentwoodhomepage geeft hij tips over hoe je kan starten met trailrunning.
1. Loop trager
Je loopsnelheid vermindert een pak als je een trail loopt, dus probeer niet je gebruikelijke snelheid aan te houden. Je tempo zakt met zo’n 20% als je op onverharde wegen loopt. Je haalt meer voldoening uit je looptocht als je niet nadenkt over je tijd, maar gewoon van de ervaring kan genieten. Dosering is heel belangrijk. Schaam je er niet voor als je moet wandelen op een steil stuk. Je zal zien dat je zo je reserves beter kan verdelen.
2. Draag de juiste schoenen
Hoe zwaarder de trail en hoe meer onheffenheden, hoe belangrijker goede trailschoenen zijn. Het best draag je schoenen met groffe zolen, zodat je een betere grip hebt op de, soms gladde, wegen. Er zijn tal van loopspeciaalzaken waar je uitgebreid advies kan vragen over trailschoenen, bijvoorbeeld Runners’ Lab.
3. Scan de grond
Kijk altijd naar de grond enkele meters voor je. Zorg ervoor dat je niet heel de tijd met je hoofd naar beneden loopt, maar enkele meters voor je uit kijken is perfect. Let op voor gladde bladeren op de weg, omgevallen bomen, natte stenen en andere obstakels. Probeer de situatie goed in te schatten. Het is altijd beter om je voeten te hoog op te heffen dan dat je op je gezicht valt. Hoe sneller je een obstakel gezien hebt, hoe beter.
4. Hou afstand van andere lopers
Je medelopers hebben ook nood aan een goed zicht op de grond, dus geef ze dat ook. Je verandert ook vaak van tempo als je een trail loopt, zorg dan dat je iedereen genoeg ruimte hiervoor geeft. Let ook op dat je met anderen ook rekening houdt. De paden die je beloopt zijn voor iedereen toegankelijk, dus is het belangrijk dat je steeds voorzichtig bent.
5. Wees voorbereid
Neem een kompas mee. Draag gepaste kledij. Loop samen met een looppartner. Neem je gsm mee als je alleen loopt. Neem voldoende water mee. Vergeet je identiteitskaart niet. Zoek op wanneer het donker wordt. Dit zijn allemaal tips die je looptocht veiliger kunnen maken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?