5 tips om het jojo-effect van gewichtsverlies te vermijden

De weg naar een gezond gewicht kan vaak lang en vermoeiend zijn. Je zal in eerste instantie misschien overtuigd zijn van het snelle succes dat je behaalt met bepaalde crashdiëten, maar zodra je je normale routine weer herneemt, vliegen de verloren kilo’s er al snel weer aan. Hoe kan je het befaamde ‘jojo-effect’ vermijden en je kilo’s er dit keer ook daadwerkelijk af houden?  
Wat is het jojo-effect?

Jojo-diëten betekent dat je het verloren gewicht opnieuw bijkomt na je dieet. Vaak kom je zelfs nog meer kilo’s bij dan je verloren had. Wanneer je drastisch gewicht verliest, is het vaak het gevolg van een crashdieet, waarbij je voor een bepaalde periode niet voldoende calorieën consumeert. Zodra je opnieuw normaal begint te eten, kom je al snel weer bij in gewicht.

Crashdiëten leiden tot korte, vluchtige resultaten. Het lichaam verliest voornamelijk vocht en spiermassa. Je metabolisme daalt door de caloriebeperking en verloren spiermassa. Zodra je je eerdere eetgewoontes en levensstijl herneemt, komt het gewicht er snel weer bij doordat je basale metabolisme trager is geworden en met minder calorieën heeft leren functioneren. De calorieën die je dan consumeert, worden opgeslagen als vet. Het mechanisme achter het jojo-effect is in feite een belangrijke beschermingsfunctie om je lichaam te beschermen tijdens bepaalde periodes van honger.

Afhankelijk van hoeveel spiermassa je verloor, je basaal metabolisme en hoe snel je je oude gewoontes herneemt, kan je zelfs meer kilo’s bijkomen dan voor je dieet.

5 tips om het jojo-effect te vermijden
  1. Weersta aan crashdiëten

Vergeet koolhydraatarme diëten en andere hypes. Exterme diëten die volledige voedingsgroepen schrappen en waarbij de calorie-inname drastisch wordt verminderd zal niet voor langetermijnresultaten zorgen. Als je op een verantwoorde, gezonde manier gewicht wil verliezen, is het aangeraden om je calorie-inname met niet meer dan 300 tot 500 kcal per dag te verminderen. Een halve kilo per week verliezen is een realistisch doel.

  1. Eet voldoende en evenwichtig

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om gewicht te verliezen, moet je genoeg eten. Als je je een evenwichtig en intuïtief voedingspatroon volgt, heb je een veel grotere kans om het jojo-effect te vermijden. Bij intuïtief eten luister je je naar je lichaam en eet je wanneer je honger hebt. Er zijn geen ‘verboden’ voedingsmiddelen. (Meer over intuïtief eten lees je in het nieuwste RunningBE magazine, waarin intuïtief diëtiste Celien Rombouts haar tips met je deelt).

Als je voldoende vezels, kwaliteitsvolle koolhydraten, vetten en eiwiten eet, voed je je lichaam en vermijd je cravings.

  1. Verhoog je basaal metabolisme

Je basaal metabolisme is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om alle vitale functies uit te voeren. Als je niet voldoende calorieën eet, zal dit vertragen. Je metabolisme gaat in ‘uithongeringsmodus’, waardoor het enkel maar moeilijker wordt om gewicht te verliezen. Wat je hieraan kan doen? Je kan je basaal metabolisme versnellen door spiermassa op te bouwen. Spieren verbranden glucose en vet telkens je beweegt, en zelfs wanneer je slaapt.

  1. Beweeg meer doorheen de dag

Lichaamsbeweging in je dagelijkse routine integreren helpt je meer calorieën vebranden. Ga regelmatig wandelen, neem de trap in plaats van de lift, laat je auto wat vaker staan en doe je verplaatsing met de fiets. Lichaamsbeweging komt niet enkel je fysieke, maar ook mentale gezondheid ten goede! Bovendien krijg je frisse lucht en vitamine D binnen, wat ook je immuunsysteem versterkt.

  1. Zorg voor voldoende rust

Als je onvoldoende slaapt of een hoog stressniveau hebt, stijgt het risico op diabetes en gewichtstoename. Je stressniveau verminderen is dan ook een effectieve manier om het jojo-effect van gewichtsverlies te vermijden. Ook hier kan lichaamsbeweging bij helpen. Let er ook op om gemiddeld zo’n 7 à 9 uur per nacht te slapen. Moeilijke slaper? Probeer eens dit trucje.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?